امروز برابر است با :1403-02-29

سرطان خون چیست + شایع ترین علائم سرطان خون زنان و مردان

شایع ترین علائم سرطان خون در زنان و مردان چیست + طول عمر بیماران سرطان خون چقدر است؟ در این مطلب ما به این موارد پرداخته ایم برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه شوید.

سرطان خون چیست؟

لوسمی زمانی شروع می شود که DNA یک سلول در مغز استخوان شما تغییر می کند (جهش می یابد) و نمی تواند رشد کند و به طور طبیعی عمل کند. سلول های لوسمی اغلب مانند گلبول های سفید غیر طبیعی رفتار می کنند. درمان لوسمی به نوع سرطان خون، سن و سلامت کلی شما و اینکه آیا لوسمی به سایر اندام ها یا بافت ها گسترش یافته است بستگی دارد.

برخلاف سایر سرطان‌ها، لوسمی معمولاً توده‌ای (تومور) تشکیل نمی‌دهد که در آزمایش‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس یا سی‌تی اسکن نشان داده شود. انواع مختلفی از سرطان خون وجود دارد. برخی از آنها در کودکان شایع تر است، در حالی که برخی دیگر در بزرگسالان شایع تر است. درمان بستگی به نوع لوسمی و عوامل دیگر دارد.

سرطان خون چگونه ایجاد می شود؟

لوسمی در مغز استخوان، بافت اسفنجی نرم در حفره داخلی استخوان‌ها، جایی که سلول‌های خونی بدن شما ساخته می‌شود، شروع می‌شود. سلول های خونی قبل از رسیدن به فرم های کاملاً بالغ خود، مراحل متعددی را طی می کنند.

سلول های خونی بالغ و نرمال عبارتند از:

  • گلبول های قرمز: سلول هایی که اکسیژن و سایر مواد حیاتی را به تمام بافت ها و اندام های بدن شما حمل می کنند.
  • گلبول های سفید: سلول هایی که با عفونت مبارزه می کنند.
  • پلاکت ها: سلول هایی که به لخته شدن خون شما کمک می کنند.

شایع ترین علائم سرطان خون در زنان و مردان چیست؟

  • خستگی، به راحتی خسته می شود.
  • تب یا تعریق شبانه.
  • عفونت های مکرر
  • تنگی نفس.
  • پوست رنگپریده.
  • کاهش وزن بی دلیل
  • درد یا حساسیت استخوان/مفاصل.
  • درد یا احساس پری زیر دنده ها در سمت چپ.
  • تورم غدد لنفاوی در گردن، زیر بغل، کشاله ران یا معده، بزرگ شدن طحال یا کبد.
  • کبودی و خونریزی به راحتی، از جمله خونریزی از بینی، خونریزی لثه، بثورات پوستی که مانند لکه های قرمز ریز در پوست (پتشی) یا لکه های ارغوانی/تیره شده روی پوست است.

چه چیزی باعث سرطان خون می شود؟

لوسمی زمانی شروع می شود که DNA یک سلول در مغز استخوان شما تغییر کند (جهش می یابد). DNA «کد دستورالعمل» است که به سلول می گوید چه زمانی رشد کند، چگونه رشد کند و چه زمانی بمیرد. به دلیل جهش یا خطای کدگذاری، سلول های لوسمی به تکثیر ادامه می دهند. تمام سلول های حاصل از سلول جهش یافته اصلی نیز دارای DNA جهش یافته هستند.

آیا افراد خاصی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان خون هستند؟

هر کسی ممکن است به سرطان خون مبتلا شود. با این حال، مطالعات نشان داده اند که عوامل خاصی ممکن است خطر ایتلا را افزایش دهند، از جمله:

  • درمان سرطان قبلی درمان‌های قبلی سرطان شامل پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی ممکن است احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان خون را افزایش دهد.
  • سیگار کشیدن. اگر سابقه استعمال دخانیات یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار دست دوم دارید، در معرض خطر ابتلا به لوسمی حاد میلوژن هستید.
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی صنعتی. بنزن و فرمالدئید از مواد شیمیایی سرطان‌زا هستند که در مصالح ساختمانی و مواد شیمیایی خانگی یافت می‌شوند. از بنزن برای ساخت پلاستیک، لاستیک، رنگ، آفت کش ها، داروها و مواد شوینده استفاده می شود. فرمالدئید در مصالح ساختمانی و محصولات خانگی مانند صابون، شامپو و محصولات پاک کننده وجود دارد.
  • برخی اختلالات ژنتیکی اختلالات ژنتیکی مانند نوروفیبروماتوز، سندرم کلاین فلتر، سندرم شواچمن-دیاموند و سندرم داون ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند.
  • سابقه خانوادگی لوسمی. تحقیقات نشان می دهد که برخی از انواع لوسمی ممکن است در خانواده ها ایجاد شود. با این حال، در بیشتر موارد، داشتن یکی از بستگان مبتلا به لوسمی به این معنی نیست که شما یا یکی دیگر از اعضای خانواده نیز به سرطان خون مبتلا خواهید شد. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده شما یک بیماری ژنتیکی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. آنها ممکن است آزمایش ژنتیک را برای ارزیابی خطر توصیه کنند.

سرطان خون چگونه تشخیص داده می شود؟

معاینه فیزیکی

پزشک در مورد علائم و احساس تورم غدد لنفاوی و بزرگ شدن طحال یا کبد شما می پرسد. آنها همچنین ممکن است لثه های شما را از نظر خونریزی و تورم بررسی کنند. آنها ممکن است به دنبال بثورات پوستی مرتبط با سرطان خون باشند که ممکن است قرمز، بنفش یا قهوه ای به نظر برسد.

شمارش کامل خون (CBC)

این آزمایش خون به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما اجازه می دهد از سطوح غیر طبیعی گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها مطلع شود. اگر لوسمی دارید، احتمالاً تعداد گلبول‌های سفید خونتان بالاتر از حد طبیعی است.

معاینه سلول های خونی

ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است نمونه های خون اضافی را برای بررسی نشانگرهایی که وجود سلول های لوسمی یا نوع خاصی از سرطان خون را نشان می دهند، بگیرد. فلوسیتومتری و اسمیر خون محیطی آزمایش های دیگری هستند که ممکن است ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما درخواست کند.

بیوپسی مغز استخوان

اگر تعداد گلبول‌های سفید غیرطبیعی داشته باشید، ممکن است پزشک شما بیوپسی را انجام دهد. یک سوزن بلند که در مغز استخوان شما (معمولاً در استخوان لگن شما) وارد می شود، مایع را در طول عمل بیرون می کشد. نمونه مایع در آزمایشگاه برای سلول های سرطان خون مورد آزمایش قرار می گیرد. بیوپسی مغز استخوان به تعیین درصد سلول های غیر طبیعی در مغز استخوان شما کمک می کند و تشخیص سرطان خون را تایید می کند.

تصویربرداری و سایر آزمایش‌ها

اگر علائم نشان می‌دهند که سرطان خون بر استخوان‌ها، اندام‌ها یا بافت شما تأثیر گذاشته است، ممکن است پزشک شما رادیوگرافی قفسه سینه، سی تی اسکن یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را تجویز کند. سلول های لوسمی در تصویربرداری نشان داده نمی شوند.

سوراخ کمری (شیر نخاعی)

پزشک شما ممکن است نمونه ای از مایع نخاعی را آزمایش کند تا ببیند آیا سرطان خون به مایع نخاعی اطراف مغز و نخاع شما سرایت کرده است یا خیر.

طول عمر بیماران مبتلا به سرطان خون

طول عمر بیماران مبتلا به سرطان خون بستگی به عوامل مختلفی از جمله توانایی سیستم ایمنی، سن فرد، مرحله سرطان و … دارد.

سرطان خون چگونه درمان می شود؟

شیمی درمانی:

شیمی درمانی رایج ترین شکل درمان سرطان خون است. این شامل استفاده از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطان خون یا جلوگیری از تکثیر آنها است. در طول درمان، ممکن است مواد شیمیایی (دارو) را به صورت قرص، تزریق در رگ یا تزریق زیر پوست خود دریافت کنید. معمولاً ترکیبی از داروهای شیمی درمانی را دریافت خواهید کرد.

ایمونوتراپی (درمان بیولوژیک)

این درمان از داروهای خاصی برای تقویت سیستم دفاعی بدن – سیستم ایمنی – برای مبارزه با سرطان خون استفاده می کند. ایمونوتراپی به سیستم ایمنی شما کمک می کند تا سلول های سرطانی را شناسایی کرده و سلول های ایمنی بیشتری را برای مبارزه با آنها تولید کند.

درمان هدفمند

این درمان از داروهایی استفاده می‌کند که برای حمله به بخش‌های خاصی از سلول‌های سرطان خون (مانند یک پروتئین یا ژن) طراحی شده‌اند که باعث می‌شود آنها از سلول‌های خونی طبیعی سبقت بگیرند. درمان‌های هدفمند ممکن است از تکثیر سلول‌های لوسمی جلوگیری کند، جریان خون سلول‌ها را قطع کند یا مستقیماً آنها را از بین ببرد. درمان هدفمند کمتر به سلول های طبیعی آسیب می رساند. نمونه هایی از داروهای درمان هدفمند شامل آنتی بادی های مونوکلونال و مهارکننده های تیروزین کیناز است.

پرتودرمانی

این درمان از پرتوهای انرژی قوی یا اشعه ایکس برای از بین بردن سلول های سرطان خون یا جلوگیری از رشد آنها استفاده می کند. در طول درمان، یک دستگاه تابش را به نقاط دقیق بدن شما که سلول های سرطانی در آن قرار دارند هدایت می کند یا تشعشع را در کل بدن شما پخش می کند. توزیع اشعه در سراسر بدن شما ممکن است قبل از پیوند سلول های خونساز اتفاق بیفتد.

پیوند سلول های بنیادی یا مغز استخوان

این درمان سلول های خون ساز سرطانی که توسط شیمی درمانی و یا پرتودرمانی کشته شده اند را با سلول های خونساز جدید و سالم جایگزین می کند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است این سلول های سالم را از خون یا مغز استخوان شما قبل از شیمی درمانی و پرتودرمانی خارج کند یا ممکن است از یک اهدا کننده باشد. سلول‌های جدید سالم تکثیر می‌شوند و مغز استخوان و سلول‌های خونی جدید تشکیل می‌دهند که تبدیل به گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌های مورد نیاز بدن شما می‌شوند.

درمان با سلول T با گیرنده آنتی ژن کایمریک (CAR)

این نوع جدیدی از درمان است که سلول‌های T بدن شما را که با عفونت مبارزه می‌کنند (سلول T یا لنفوسیت T نوعی سلول ایمنی است)، مهندسی می‌کند تا با سلول‌های سرطان خون مبارزه کنند. و آنها را دوباره به بدن خود تزریق کنید.

اشتراک گذاری