زگیل تناسلی چیست؟ و از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم یا جوش و انواع آن کدامند ؟ عوارض و علائم این بیماری چیست؟ بیماری زگیل تناسلی یک بیماری عفونی است که عامل اصلی به وجود آورنده ی آن نوعی ویروس DNA دار با نام HPV یا پاپیلومای انسانی میباشد. این ویروس از طریق تماس مستقیم پوست افراد و عمدتا در اثر ارتباطات جنسی منتقل می شود.
ویروس HPV شایع ترین نوع بیماری های آمیزشی یا جنسی می باشد. مردان و زنانی که روابط جنسی بیشتری دارند، بیشتر از سایرین در معرض آلودگی به ویروس اچ پی وی HPV یا زگیل های تناسلی هستند. بیماری HPV برای زنان خطرناک تر است زیرا برخی از انواع HPV می توانند سرطان دهانه رحم یا واژن را ایجاد کنند.
راهنمای مطالعه
اهمیت درمان زگیل تناسلی
بهتر است تا این زگیل ها هرچه سریع تر درمان شده و از رشد و گسترش آنها پیشگیری کرد. زنان باید در اطراف ناحیه دهانه واژن و کشاله ران خود به دنبال نشانه های این بیماری باشند. مردان نیز باید روی آلت و زیر آن ، بیضه و کشاله ران خود را بررسی کرده تا متوجه این نوع زگیل ها بشوند.
در صورتی که رابطه دهانی یا مقعدی با فرد آلوده به ویروس انجام شود، زگیل های تناسلی به ناحیه اطراف دهان و گلو و داخل دهان و مقعد نیز گسترش می یابد.
علائم زگیل تناسلی
برای تشخیص بیماری، پزشک ابتدا یک معاینه روتین و ساده انجام میدهد و با معاینه ی ظاهری فرد این زائدهها را بررسی میکند. زگیل های تناسلی ظاهر و علائم مشخصی دارند و به سادگی قابل تشخیص هستند.
اگر علائم زگیل آلت تناسلی در بدن فرد وجود نداشت حسب مورد، پزشک قسمت های پنهان و داخلی دستگاه تناسلی و مقعد را به وسیله دستگاه مورد بررسی قرار می دهد. چون گاهی زگیل ها در نواحی داخلی مثل دهانه ی رحم و درون واژن رشد میکنند، از این رو به راحتی قابل مشاهده نیستند.
در صورتی که احتمال ابتلای فرد به ویروس HPV و یا سایر عفونت های ناشی از آن وجود داشته باشد پزشک از روش های دیگری برای تشخیص ویروس در بدن فرد استفاده می کند.
از کجا بفهمیم زگیل تناسلی داریم یا جوش ؟
باید توجه داشته باشید که این زگیل ها ممکن است بعد از چندین هفته یا چندین ماه بعد از آلودگی به عفونت، نمایان شوند. فرد در صورتی که رابطه جنسی مشکوکی را تجربه کرده ، باید به طور منظم توسط پزشک چک شود. تمامی زائده های روی پوست نشانه زگیل تناسلی نیستند. آنها می توانند ظهور دیگر بیماری ها در بدن را اعلام کنند. از جمله می توان به بیماری مقاربتی سیفلیس ، هموروئید یا پاپول (نوعی جوش) اشاره کرد. در صورت تردید می توان به پزشک متخصص مراجعه کرد.
زگیل تناسلی و جوش چه تفاوتی با هم دارند؟
زگیل تناسلی معمولا بدون علامت بوده مگر اینکه دستکاری یا خراشیده شود اما جوش میتواند علائم ثانویه ای مانند درد، التهاب، عفونت ، ترشح و خارش داشته باشد.جوش های ناحیه تناسلی شبیه به جوش های صورت هستند. این جوش ها ممکن است برآمده و قرمز باشند و می توانند به شکل یک برجستگی سرسفید پر از چرک باشند. اگر جوش ها دردناک و متورم باشند، ممکن است عفونتی داشته باشید که نیاز به درمان دارد. اکثر جوش ها در عرض چند روز خود به خود از بین می روند. اگر جوش هایی دارید که از بین نمی روند، خارش دارند، دردناک هستند و یا مجدداً عود می کنند، ممکن است اصلاً جوش نباشند.
زگیل تناسلی باید سه ویژگی را هم زمان داشته باشد
- برجستگی گوشتی
- به رنگ پوست یا تیره تر از پوست
- سطح صاف ندارد (سطح خشن و ناهموار باید باشد)
آیا زگیل تناسلی در دختر مجرد خطرناک است؟
حدود 80٪ افراد در طول زندگی خود به HPV آلوده میشوند. اکثر عفونتهای HPV هیچ علامتی ندارند و بدون هیچ درمانی بهخودیخود برطرف میشوند. بااینحال، برخی از انواع HPV با زگیل تناسلی (HPV کمخطر) و سرطان (HPV پرخطر) مرتبط هستند؛ بنابراین خود زگیل تناسلی در دختر مجرد نگرانکننده نیست، بلکه سویهای از ویروس که شخص به آن مبتلاست تعیین میکند که فرد در معرض چه خطری است.
انواع کمخطر HPV میتوانند به زگیل تبدیل شوند؛ اما معمولاً هیچ درد یا مشکلات سلامتی طولانیمدت ایجاد نمیکند. بیشتر زگیلهای تناسلی توسط HPV نوع 6 و 11 ایجاد میشوند. HPV کمخطر بهراحتی در طول رابطه جنسی منتقل میشود و حدود 75 درصد از کسانی که با شریک جنسی مبتلا به زگیل تناسلی تماس دارند، خودشان به آن مبتلا میشوند.
راههای انتقال زگیل تناسلی
همانطور که گفتیم مهمترین راه انتقال زگیل از طریق برقراری رابطه جنسی و مخاط بدن است، به همین دلیل زگیل تناسلی از بیماری های آمیزشی به شمار میرود. انتقال این عامل تنها با تماس پوست نواحی تناسلی امکان پذیر بوده و منوط به رابطه جنسی دخولی واژینال یا مقعدی نیست. همچنین یه ندرت اتفاق میافتد که در زایمان طبیعی این ویروس از مادر به جنین منتقل شود.
برخی از افراد گمان میکنند که ویروس HPV در صورت استفاده از کاندوم منتقل نمیشود، اما به این علت که کاندوم تمام سطح نواحی تناسلی را پوشش نمیدهد، امکان انتقال عامل بیماری زا وجود دارد.
امکان انتقال این ویروس از وسایل مشترک مانند حوله، لباس، صندلی، توالت همچنین عمل هایی مانند در آغوش گرفتن و بوسیدن وجود ندارد.
راههای درمان زگیل تناسلی
زگیل تناسلی بیماری کم خطری محسوب میشود که عمدتاً بدون درمان نیز بهبود مییابد، اما از این نظر که ظاهر نازیبایی را ایجاد می کند لازم است برای درمان و کنترل بیماری خود تحت نظر پزشک باشید. این بیماری تنها از این جهت خطرناک محسوب می شوند که ریسک ابتلا به سرطان رحم و آلت تناسلی را افزایش می دهند.
درمان های پزشکی این عارضه عبارتند از :
کرایوتراپی: یکی از راههای درمان این زائدهها کرایوتراپی (فریز کردن) است که در آن زگیلها هر یک تا دو هفته یک بار با نیتروژن مایع فریز یا منجمد میشوند تا به طور کامل محو شوند.
درمان زگیل تناسلی با لیزر: روش موثر و نوین لیزر دی اکسید کربن میتواند به طور کامل زگیلهای تناسلی را از بین ببرد، این روش درمانی تحت بیحسی موضعی انجام میشود.
جراحی: این روش شامل برداشت زائده ها از روی پوست میشود و ناحیه درمان قبل از شروع جراحی بیحس میشود.
الکتروکوتر یا سوزاندن زگیل: این درمان به عنوان آخرین راهکار بعد از نتیجه نگرفتن از سایرین انتخاب میشود و همراه با به بیحسی موضعی انجام می گیرد.
تیپ کم خطر ویروس HPV
تیپ کم خطر ویروس HPV فقط باعث به وجود آمدن زگیل واژن (ناحیه تناسلی)، مقعد و دهان و انواع زگیلهای معمولی در سرتاسر بدن می شوند. این زگیل ها عفونت خاصی در بر ندارند و مشکل خاصی به وجود نمی آورند و معمولا پس از گذشت مدت زمانی در حدود ۱۸ الی ۲۴ ماه خود به خود از بین می رود و ناپدید می شوند.
از انواع کم خطر ویروس HPV می توان به نوع ۶، ۱۱، ۴۰، ۴۳، ۴۴، ۵۳، ۵۴، ۶۱، ۷۲ و ۷۳ اشاره کرد.
تیپ پرخطر ویروس HPV
این نوع تیپ های ویروس HPV میتوانند علاوه بر ایجاد زگیلهای تناسلی مشکلات دیگری هم به همراه داشته باشند. یکی از مهلک ترین بیماری هایی که در اثر این نوع تیپ از ویروس HPV به وجود می آید سرطان دهانه ی رحم ، واژن و مقعد است که سالیانه جان عده ی زیادی را در سرتا سر جهان می گیرد.سرطان دهانه رحم سومین نوع سرطان شایع در میان زنان جهان است.
از پرخطر ترین انواع ویروس HPV میتوان به نوع ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۳۵، ۳۹،۴۵، ۵۱، ۵۲، ۵۶، ۵۸ ، ۵۹ و۶۸ اشاره کرد.
تیپ پرخطر ویروس HPV می تواند باعث ایجاد سرطان در نواحی زیر شود:
- سرطان دهانه ی رحم
- سرطان واژن
- سرطان دهانه ی واژن
- سرطان بیضه و آلت تناسلی در مردان
- سرطان مقعد
- سرطان زبان
- سرطان حنجره
- سرطان دهان
آیا می توان از زگیل تناسلی جلوگیری کرد؟
تنها راه مطمئن برای پیشگیری از زگیل تناسلی عدم داشتن رابطه جنسی مشکوک و حفاظت نشده است. به طور کلی داشتن رابطه جنسی فقط با شریکی که به HPV آلوده نیست و فقط با شما رابطه جنسی دارد، خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش می دهد. استفاده از کاندوم ممکن است به جلوگیری از ابتلا به HPV کمک کند، اما کاندوم 100٪ موثر نیست.