گاستریت یک اصطلاح کلی برای گروهی از شرایط با یک ویژگی مشترک است: التهاب پوشش داخلی معده. التهاب گاستریت اغلب نتیجه عفونت با همان باکتری است که باعث بیشتر زخم معده می شود یا استفاده منظم از مسکن های خاص. نوشیدن بیش از حد الکل نیز می تواند به گاستریت کمک کند.
گاستریت ممکن است به طور ناگهانی (گاستریت حاد) یا به آرامی در طول زمان ظاهر شود (گاستریت مزمن). در برخی موارد، گاستریت می تواند منجر به زخم و افزایش خطر سرطان معده شود. با این حال، برای اکثر افراد، گاستریت جدی نیست و با درمان به سرعت بهبود می یابد.
راهنمای مطالعه
علائم ورم معده
- سوزش یا درد یا درد (سوء هاضمه) در قسمت بالای شکم که ممکن است با غذا خوردن بدتر یا بهتر شود.
- حالت تهوع
- استفراغ
- احساس پری در بالای شکم بعد از غذا خوردن
علت ورم معده چیست؟
گاستریت التهاب مخاط معده است. ضعف یا آسیب به سد مخاطی که از دیواره معده محافظت میکند، به شیرههای گوارشی اجازه میدهد تا به دیواره معده آسیب بزنند و آن را ملتهب کنند. تعدادی از بیماری ها و شرایط می توانند خطر گاستریت را افزایش دهند، از جمله شرایط التهابی، مانند بیماری کرون.
عواملی که می تواند خطر ابتلا به ورم معده را افزایش دهد
عفونت باکتریایی
اگرچه عفونت با هلیکوباکتر پیلوری یکی از شایعترین عفونتهای انسانی در سراسر جهان است، تنها برخی از افراد مبتلا به این عفونت دچار گاستریت یا سایر اختلالات دستگاه گوارش فوقانی میشوند. پزشکان بر این باورند که آسیب پذیری در برابر این باکتری می تواند ارثی باشد یا به دلیل انتخاب سبک زندگی، مانند سیگار کشیدن و رژیم غذایی ایجاد شود.
استفاده منظم از مسکن ها
مسکنهایی که معمولاً به عنوان داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDS) شناخته میشوند – مانند ایبوپروفن (Advil، Motrin IB، دیگران) و ناپروکسن سدیم (Aleve، Anaprox DS) – میتوانند باعث گاستریت حاد و گاستریت مزمن شوند. استفاده منظم از این مسکن ها یا مصرف بیش از حد این داروها ممکن است باعث کاهش یک ماده کلیدی شود که به حفظ پوشش محافظ معده شما کمک می کند.
سن بالاتر
افراد مسن بیشتر در معرض خطر گاستریت هستند زیرا پوشش معده با افزایش سن نازک می شود و به این دلیل که افراد مسن نسبت به افراد جوان بیشتر احتمال دارد به عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا اختلالات خود ایمنی مبتلا شوند.
مصرف بیش از حد الکل
الکل می تواند پوشش معده شما را تحریک کرده و فرسایش دهد، که معده شما را در برابر شیره های گوارشی آسیب پذیرتر می کند. مصرف بیش از حد الکل به احتمال زیاد باعث گاستریت حاد می شود.
استرس
استرس شدید ناشی از جراحی بزرگ، جراحت، سوختگی یا عفونت شدید می تواند باعث گاستریت حاد شود.
درمان سرطان
داروهای شیمی درمانی یا پرتودرمانی می توانند خطر گاستریت را افزایش دهند.
بدن خود شما به سلول های معده حمله می کند. این نوع گاستریت که گاستریت خود ایمنی نامیده می شود، زمانی رخ می دهد که بدن شما به سلول هایی که پوشش معده شما را تشکیل می دهند حمله می کند. این واکنش می تواند در سد محافظ معده شما از بین برود.
گاستریت خودایمنی در افراد مبتلا به سایر اختلالات خودایمنی از جمله بیماری هاشیموتو و دیابت نوع 1 شایع تر است. گاستریت خودایمنی همچنین می تواند با کمبود ویتامین B-12 همراه باشد.
سایر بیماری ها و شرایط. گاستریت ممکن است با سایر شرایط پزشکی از جمله HIV/AIDS، بیماری کرون، بیماری سلیاک، سارکوئیدوز و عفونت های انگلی مرتبط باشد.
برای درمان ورم معده چی خوبه؟
مکمل عصاره سیر
بعضی از تحقیقات معتبر نشان میدهند که عصاره سیر میتواند به کاهش علائم گاستریت ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری کمک کند. البته مصرف سیر خام نیز موثر است و طعم سیر را میتوان با یک قاشق کره بادام زمینی و یا مصرف سیر با خرما پوشش داد.
مصرف پروبیوتیکها
پروبیوتیکها میتوانند به بهبود هضم و تنظیم حرکات روده کمک کنند. پروبیوتیکها باکتریهای خوب دستگاه گوارش را تقویت میکنند و در مهار رشد هلیکوباکتر پیلوری نیز موثر هستند. مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک نیز در تسکین علائم گاستریت مفید است. منابع غذایی سرشار از پروبیوتیک شامل موارد زیر است:
- ماست
- کیمچی
- کلم ترش
- کفیر
چای سبز بنوشید
نتایج بعضی از مطالعات بالینی حاکی از آن است که نوشیدن چای سبز یا چای سیاه میتواند به طور قابلتوجهی حجم هلیکوباکتر پیلوری را در دستگاه گوارش کاهش دهد. عسل نیز به دلیل خواص ضدباکتریایی خود در برابر عفونتهای گوارشی موثر است. همچنین نوشیدن آب گرم نیز به تسکین ورم معده و هضم بهتر غذا کمک میکند.
برنامه غذایی ضدالتهابی
در گاستریت معده مخاط معده دچار التهاب شده است. بنابراین مصرف غذاهایی که به کاهش التهاب کمک میکنند بهمرورزمان سبب تسکین علائم ورم معده خواهد شد. تعدادی از غذاهای محرک ورم معده شامل موارد زیر است:
- محصولات فراوریشده گوشتی
- غذاهای شیرین
- غذاهای ادویهدار
- مشروبات الکلی
- غذاهای سرخشده