امروز برابر است با :1403-06-25

تکرر ادرار نشانه چیست + علت تکرر ادرار و کنترل آن

تکرر ادرار چیست؟ تکرر ادرار که در زندگی روزمره شما ناخوشایند و مختل کننده است، زمانی است که در طول یک دوره 24 ساعته باید چندین بار ادرار کنید. این نشانه بسیاری از شرایط مختلف است و می تواند راه حل های متنوعی داشته باشد. در برخی از مقاطع زندگی، مانند دوران بارداری، ممکن است نیاز به دفع ادرار داشته باشید.

این می تواند یک علامت طبیعی چیزی مانند بارداری باشد و معمولا پس از تولد از بین می رود. با این حال، تکرر ادرار می تواند با سایر مشکلات سلامتی مرتبط باشد که بخش های عادی زندگی نیستند و با گذشت زمان از بین نمی روند. این می تواند نشانه شرایط جدی تری مانند دیابت، سندرم مثانه بیش فعال، عفونت ادراری یا مشکلات پروستات باشد. نیاز به تکرر ادرار حتی می تواند خواب شما را مختل کند. مثانه پری که مدام شما را در میانه یک خواب خوب شبانه بیدار می کند، وضعیتی به نام شب ادراری است.

چه کسانی تکرر ادرار را تجربه می کنند؟

نیاز به ادرار چیزی است که همه احساس می کنند. اگرچه این تجربه مشترک همیشه سازگار نیست. گاهی اوقات ممکن است نیاز به دفع ادرار بسیار بیشتر از آنچه برای شما معمول است داشته باشید. این ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. مردان، زنان و کودکان همگی می توانند این علامت را داشته باشند.

در چه کسانی شایع تر است؟

  • یک فرد میانسال یا مسن
  • اگر حامله هستید
  • بزرگی پروستات داشته باشید

علت تکرر ادرار چیست؟

در واقع شرایط مختلفی وجود دارد که می تواند باعث تکرر ادرار شود. بسیاری از این دلایل بر اساس سن، جنسیت یا احتمالاً هر دو است. ممکن است به دلایل مختلف چند بار در طول زندگی خود تکرر ادرار را تجربه کنید. این شرایط می تواند از مسائل جزئی و به راحتی قابل کنترل تا مسائل جدی تر باشد.

بارداری

بارداری در طول بارداری، مثانه له می شود زیرا جنین فضای بیشتری را در داخل بدن شما اشغال می کند. تکرر ادرار از علائم بارداری بسیار شایع و طبیعی  است. جالب است که شما این علامت را در سه ماهه اول و سوم بیشتر تجربه خواهید کرد . سه ماهه دوم یک مهلت جزئی است زیرا رحم در بدن شما بالاتر است و فشاری را از روی مثانه شما می گیرد. این علامت نباید در هفته‌ها و ماه‌های پس از زایمان مشکل‌ساز باشد، زیرا بدن شما به حالت عادی غیرباردار خود باز می‌گردد. ممکن است برای جلوگیری از مشکلات مثانه مانند نشت ادرار (بی اختیاری) به انجام تمرینات کگل (تمرینات انقباض عضلانی که کف لگن شما را بهبود می بخشد) تشویق شوید.

دیابت

دیابت تکرر ادرار در واقع یکی از علائم بسیار شایع دیابت است. اگر دیابت نوع 1 یا 2 دارید ممکن است به آن مبتلا شوید. علت این علامت به یک الگوی دایره ای است که در کلیه های شما اتفاق می افتد. در دیابت، کلیه‌های شما برای فیلتر کردن خون شما اضافه کاری انجام می‌دهند، مایع اضافی وجود دارد که باید از بدن شما خارج شود. هر چه بیشتر به ادرار کردن نیاز داشته باشید و این مایع از بدن شما خارج شود، بیشتر می نوشید تا هیدراته بمانید. این دایره را ادامه می دهد.

پروستات

مشکلات پروستات در مردان، پروستات غده ای به اندازه یک توپ گلف است که مقداری از مایعی را که هنگام انزال خارج می شود، می سازد. پروستات شما همانطور که رشد می کنید رشد می کند، اما اگر بیش از حد بزرگ شود می تواند مشکلاتی ایجاد کند. یک پروستات بزرگ می تواند به سیستم ادراری شما فشار وارد کند و باعث تکرر ادرار شود.

سایر شرایطی که می تواند باعث تکرر ادرار شود

  • داشتن سکته مغزی
  • ایجاد تومور لگن.
  • استفاده از دیورتیک ها (داروهایی که به حذف نمک و آب اضافی بدن از طریق ادرار کمک می کنند).
  • ابتلا به واژینیت (التهاب واژن).
  • افتادگی اندام های لگن زنانه از طریق واژن.
  • پرتودرمانی در ناحیه لگن.
  • مصرف بیش از حد الکل یا کافئین.

آیا در صورت داشتن این شرایط و تکرر ادرار باید نگران باشم؟

اگر زمانی علائمی دارید که خارج از حد طبیعی بدن شما است، با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید. در برخی موارد بارداری مثلا تکرر ادرار کاملا طبیعی است و جای نگرانی نیست. با این حال، در برخی شرایط، مراقب شما ممکن است بخواهد بداند که آیا شما خیلی بیشتر از حد معمول ادرار می کنید یا خیر. طیف بسیار گسترده ای از شرایط وجود دارد – با سطوح مختلف جدی – که می تواند باعث تکرر ادرار شود. همیشه بی خطر است که علائم خود را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در میان بگذارید.

آیا تکرر ادرار را می توان کنترل یا متوقف کرد؟

تکرر ادرار را می توان کنترل کرد و اغلب با گذشت زمان و با درمان قطع کرد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما معمولاً با تعیین علت علائم شما شروع می کند. اگر این عارضه قابل درمان باشد، باید تعداد دفعات دفع ادرار را کاهش دهید. درمان کاملاً به شرایط بستگی دارد. در مواردی مانند عفونت ادراری، ممکن است به یک داروی آنتی بیوتیک نیاز داشته باشید. این ممکن است توسط ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما تجویز شده باشد و پس از اتمام دارو باید احساس بهتری داشته باشید.

سایر شرایط مانند دیابت یا مشکلات پروستات نیاز به مراجعه به متخصص دارد. متخصص با شما همکاری خواهد کرد تا علائم شما را مدیریت کند و برنامه روزانه شما را بهبود بخشد. اگر پزشک شما را مبتلا به سندرم مثانه بیش فعال تشخیص داده است، فیزیوتراپی کف لگن ممکن است کمک کند و در واقع چندین دارو وجود دارد که می تواند برای آرام کردن مثانه شما استفاده شود. با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود در مورد اینکه آیا اینها ممکن است گزینه های خوبی برای شما باشند یا خیر صحبت کنید.

برای کنترل تکرر ادرار چه کنم؟

  • پرهیز از نوشیدن مایعات قبل از خواب.
  • محدود کردن مقدار الکل و کافئین که می نوشید.
  • انجام تمرینات کگل برای تقویت قدرت در کف لگن. این ماهیچه ها از اندام های لگن از جمله مثانه حمایت می کنند. تمرینات کگل اغلب بعد از زایمان برای زنان تجویز می‌شود، زیرا فشاری که کودک روی ماهیچه‌های کف لگن وارد می‌کند.
  • پوشیدن پد محافظ یا لباس زیر برای جلوگیری از نشتی. این یک راه حل کوتاه مدت است که می تواند به شما کمک کند تا زمانی که بیماری شما در حال درمان است به زندگی خود ادامه دهید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

از آنجایی که شرایط پشت تکرر ادرار می تواند به طور گسترده از گاه به گاه تا شدید متغیر باشد، باید در مورد هر چیزی که خارج از الگوی ادرار معمولی است با پزشک خود صحبت کنید. در برخی موارد، تکرر ادرار ممکن است فقط یک علامت آزاردهنده باشد که با کاهش مصرف کافئین یا بچه دار شدن به پایان می رسد. با این حال، اگر مطمئن نیستید که چرا اینقدر مکرر ادرار می کنید، بهتر است یک قرار ملاقات بگذارید و در مورد آن صحبت کنید. این علامتی است که اغلب می توان آن را درمان کرد و چیزی نیست که شما فقط باید با آن “مقابله کنید”.

اشتراک گذاری