علائم کبد چرب گرید 1 و 2 در زنان و مردان چیست ؟ آیا بیماری کبد چرب نشانه و علائم ظاهری در پوست صورت و چهره دارد و دشمن اون چیه ؟ کبد چرب یکی از بیماری هایی است که امروزه بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند. در صورتی که این چربی بیش از حد باشد فرد دچار چربی کبد خواهد شد. اگر کبد فردی دارای 5 تا 10 درصد چربی باشد بدین معنی است که وی به این بیماری مبتلا شده است است.
این بیماری معمولاً در مراحل اولیه آسیبی ایجاد نمیکند و علائمی ندارد اما در صورت بدتر شدن میتواند منجر به آسیب جدی به کبد ازجمله سیروز شود. بالا رفتن سطح چربی در کبد باعث افزایش احتمال ابتلا به دیابت، فشار خون بالا و بیماری کلیوی میشود.
راهنمای مطالعه
انواع کبد چرب کدامند؟
کبد چرب الکلی
نوعی از بیماری که به علت مصرف بیش از حد الکل ایجاد میشود. نوشیدن زیاد الکل باعث تجمع چربی در کبد میشود. افرادی که الکل مصرف میکنند، باید مصرف آن را محدود کنند، تا به این بیماری مبتلا نشوند. در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا که مصرف الکل زیاد است، حدود ۵% جمعیت دچار این بیماری هستند.
کبد چرب غیر الکلی
نوعی از بیماری که به علت عاملی غیر از الکل مانند ژنتیک، چاقی، دارو و غیره ایجاد میشود. این نوع از بیماری ارتباطی با مصرف الکل ندارد. از هر سه بزرگسال، یک نفر و از هر ۱۰ کودک یک نفر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. علت دقیق ایجاد این نوع از بیماری مشخص نیست. اما در افراد چاق و دیابتی بیشتر دیده میشود.
علائم کبد چرب در زنان
- سندرم پیش از قاعدگی (PMS) شدید و حساسیت پستانها
- ریزش مو و حساسیت پوستی
- درد و تورم در قسمت بالا و سمت راست شکم
- احساس خستگی و ضعف عضلانی
- کاهش میزان سوختوساز بدن و افزایش وزن
- اختلال و خونریزی در دستگاه گوارش، بینی و لثه
- تورم پاها
- کمخونی
- به هم خوردن نظم خواب (بیخوابی یا خوابآلودگی غیرطبیعی)
- رفلاکس معده و مشکل در هضم غذا
- اسهال
- خشکی چشم
- بدن درد
علائم کبد چرب در مردان
- چاقی شکمی یا احساس پری در قسمت فوقانی شکم
- حالت تهوع، کاهش اشتها یا کاهش وزن
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم
- تورم شکم و پاها (ادم)
- خستگی بیش از حد و ضعف
علائم کبد چرب روی پوست و مو
خارش پوست
ریزش مو
قرمزی کف دست
پوست رنگپریده
آکنه
نشانه های کبد چرب روی چهره کدامند ؟
یکی از شایعترین علائم بیماری کبد چرب، یرقان یا همان زردی پوست است. در این حالت سفیدی چشمها به زردی متمایل میشود. زردی پوست یکی از علائم مهم ابتلا به سیروز کبدی، نوع پیشرفته کبد چرب، به شمار میرود.
لکههای قهوهای روی صورت هم یکی دیگر از نشانههای چربی کبد است. این لکهها با لکهای بارداری و ککومک تفاوت دارند. به دلیل افزایش استروژن در خون این مشکل به وجود میآید و عموما در نواحی زیر گلو، پشت گردن و زیر بغل دیده میشود. علاوه بر این، در مشکلات کبدی، حساسیت پوست به نور خورشید بیشتر میشود.
کبد چرب گرید 2 و 1 چطور تشخیص داده میشود؟
بررسی فیزیکی
ممکن است پزشک شما با لمس یا ایجاد فشار در ناحیهی کبد به التهاب آن پی ببرد. چنانچه کبد شما در اثر التهاب بزرگ شده باشد، قابل لمس خواهد بود؛ البته در شرایطی هم کبد شما دچار التهاب شده اما از لحاظ ابعادی بزرگتر نشده است.
بیوپسی کبد
بیوپسی کبد بهترین روش برای تشخیص نوع و شدت بیماری کبد است. البته از این روش زمانی استفاده میشود که روشهای دیگر پاسخ قطعی در تشخیص بیماری نداده باشند.
آزمایش خون
در بسیاری از موارد، آزمایش خون با مشخص کردن افزایش آنزیمهای کبدی میتواند وجود این اختلال را تأیید کند. برای مثال ممکن است پزشک شما از آزمایشگاه بخواهد تا فاکتورهای آلانینآمینوترانسفراز (ALT)یاآسپارتات ترانس آمیناز (AST)را در خون شما اندازهگیری کند.
تصویربرداری
پزشک برای تشخیص دقیقتر نوع التهاب کبد میتواند، سونوگرافی، MRI یا سیتیاسکن را پیشنهاد دهد. روش دیگری هم به نام الاستوگرافی بافت نرم با امواج فراصوت (VCTE) وجود دارد که با بررسی سفتی بافتها، بیماری را تشخیص میدهد.
چطور از چرب شدن کبد جلوگیری کنیم؟
- عدم مصرف غذاهای فست فود
- حذف یا مصرف بسیار کم نوشابه و سس
- مصرف میوه جات و سبزیجات
- تحرک کافی: کم تحرکی کنار گذاشته شود و یک برنامه منظم برای فعالت روزانه خود داشته باشیم. این برنامه منظم روزانه نه تنها باعث کمک به درمان می شود بلکه این تحرک و ورزش ها به سلامتی بدن کمک زیادی می کند.
- دوری از استرس: استرس رابطه مستقیمی با این بیماری دارد بنابراین با کنترل استرس و درمان آن هم به بیماری کبد چرب و هم به عملکرد طبیعی بدن کمک شود و توجه داشته باشیم استرس در موارد زیادی روی فعالیت مغز عملکرد متابولیسم بدن تاثیر می گذارد و موجب اختلال در آنها می شود.
- درمان بیماری های زمینه ای: یک سری از بیماری های زمینه ای وجود دارند که باید حتما درمان شود که می توان به بیماری های متابولیسمی مانند دیابت و اختلالات مادرزادی اشاره کرد.
درمان خانگی برای کبد چرب
درمان کبد چرب با کاهش وزن
بیشتر افرادی که این بیماری را دارند شاخص توده بدنی آنها از حد نرمال خارج شده. البته به ندرت افرادی را ممکن است ببینید که وزن پایین دارند اما دچار کبد چرب هستند! اولین مرحله برای درمان کبد چرب ، پایین آوردن وزن است. استفاده از رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن به درمان این بیماری کمک میکند.
خوردن مواد غذایی مناسب برای درمان کبد چرب
- کاهش چربی و کربوهیدراته.
- استفاده ازامگا 3 موجود در ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و تن.
- استفاده از امگا 3 موجود در منابع گیاهی شامل گردو، بذر کتان، شاهدانه و روغن زیتون، آجیلها.
- مصرف روزانه یک گرم مکمل روغن ماهی.
- محدود کردن چربیها و خودداری از چربیهای اشباع شده.
- بهترین پروتیین غذاهای دریایی ومرغ و گوشت بدون چربی است. البته در نظر داشته باشید که پروتیین گیاهی بهتر از حیوانی است.
- رژیم غنی از میوه و سبزیجات باشد. مصرف سبزیجات به علت داشتن فیبر زیاد و ویتامین توصیه می شود.
- مصرف فیبر را با استفاده از غلات کامل، برنج قهوهای افزایش دهید.
- از مصرف شیرینی جات آماده خودداری کنید.
- از خوردن نوشیدنیهای قندی خودداری شود.
- برای پخت و پز از روغنهای مایع کانولا و زیتون استفاده کنید.
دشمن کبد چرب چیست در یک نگاه ؟
برای جلوگیری از کبد چرب از این غذاها دوری کنید: گوشتهای چرب، پنیر پرچرب، ماست پر چرب، غذاهای فست فودی یا نیمه آماده، مواد قندی مانند آب نبات، نوشابه و سایر مواد غذایی تهیه شده با قندهای اضافه. اما کدام خوراکیها مفیدند و باید مصرف شوند؟
قهوه، چای سبز، سیر خام، میوهها مخصوصاً انواع توت ها، سبزیجات، ویتامین E، بادامها، ویتامین D، ماهی قزل آلا و ساردین، کلم بروکلی، نخود فرنگی، سیب زمینی شیرین و میوههایی مانند موز، کیوی و زردآلو. کنترل کلسترول و دیابت و انجام ورزش منظم نیز در سلامت کبد نقشی بسیار موثر دارد.