علائم و علت آبسه و عفونت دندان , برای درمان عفونت دندان و آبسه چی خوبه و چی بخوریم؟ روش های خانگی و فوری چطور امکانپذیر است ؟ آبسه دندان عموما عفونتی است که به دلیل پوسیدگی دندان ها یا بیماری پریودنتال در دهان به وجود می آید. وقتی دندانی پوسیده می شود یا ترک می خورد و می شکند در معرض نفوذ باکتری ها و میکروب ها قرار می گیرد.
پالپ قسمتی از دندان می باشد، بافت نرم دندان و عصب و دیگر عروق خونی داخل آن قرار دارد. وقتی میکروب ها در به این قسمت نفوذ کنند در مرور زمان موجب مرگ پالپ می شوند. در این صورت میکروب ها و باکتری ها به ریشه می رسند که باعث ایجاد آبسه روی دندان و لثه می شوند.
راهنمای مطالعه
انواع آبسه و عفونت دندان کدامند؟
پریکورونیت: این نوع عفونت به دلیل تجمع ذرات غذا و باکتری ها روی دندان عقل و نفوذ به لثه ایجاد می شود.
پالپیت: این عفونت زمانی بروز می کند که پوسیدگی به عصب دندان رسیده و موجب التهاب پالپ دندان شده است. ترومای دندان یا ضربه به دندان ها نیز می تواند علائم پالپیت را نشان دهد.
ژنژیویت: این نوع عفونت ناشی از تجمع تارتار دندان بوده و التهاب لثه ها را به همراه دارد. در صورتی که این بیماری درمان نشود می تواند منجر به بیماری مزمن و در نهایت از دست رفتن دندان شود.
ترومای دندان: ضربه به دندان ها و آسیب دیدن آن می تواند شکستگی، لق شدن یا ترک خوردن دندان را به همراه داشته باشد. با بررسی میزان آسیب و نیز معاینه دندان برای پیشگیری از بروز عفونت به سرعت از سوی دندان پزشک درمان می شود. در صورتی که آسیب به سطح دندان واقع در بالای لثه باشد دندان پزشک اقدام به ترمیم دندان می کند.
علائم آبسه دندان چیست؟
- درد شدید و ضرباندار در نزدیکی دندان آسیب دیده که معمولاً ناگهانی میآید و میرود
- متورم و دردناک شدن غدد لنفاوی در گردن و یا فک
- قرمزی، تورم و التهاب در نزدیکی آبسه لثه
- تورم، ملتهب و براق شدن لثهها
- دردی که هنگام دراز کشیدن بدتر میشود و ناگهان شما را از خواب بیدار میکند.
- حساسیت دندان به خوراکیها و نوشیدنیهای سرد، شیرین، گرم یا اسیدی
- بوی بد دهان (حتی پس از مسواک زدن یا شستشوی دهان)
- احساس شل یا لق شدن دندان در اطراف محل عفونت
- درد شدید گوش، گردن و یا فک
- احساس درد هنگام گاز گرفتن یا جویدن
- مشکل در بلع و تنفس
- تورم صورت
تشخیص آبسه
در صورت مشکوک بودن به آبسه دندان ، فرد مبتلا باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کند. دندانپزشک معاینه ناحیه آسیب دیده را انجام می دهد. آنها ممکن است دندان مورد نظر را با فشار دادن روی آن یا ضربه زدن به آن آزمایش کنند . اگر دندان آلوده باشد ، معمولاً به فشار یا ضربه زدن بسیار حساس خواهد بود و اغلب دردناک است. بعلاوه ، اگر آبسه پری اپیکال باشد ، در قسمت بالای ریشه دندان تورم ایجاد می شود و احساس درد در دندان های اطراف دندان پوسیده نیز حس خواهد شد.
در حالی که برای تعیین اینکه دندان آبسه زده است، معمولاً به آزمایش نیاز نیست ، دندانپزشکان معمولاً برای تعیین محل دقیق و اندازه آبسه ، با استفاده از اشعه ایکس علاوه بر دندان آسیب دیده ، همه دهان را به طور کلی مورد آزمایش قرار می دهند.
ممکن است آبسه آسپیرات شود و چرک مورد کشت واقع شود تا مشخص شود کدام گونه از باکتری ها درگیر هستند. در صورت نیاز ، آنتی بیوتیک درمانی انجام خواهد گرفت.
نکات برای جلوگیری از بروز آبسه دندان
- رعایت بهداشت دهان و دندان ( استفاده صحیح از مسواک بعد از هر وعده غذایی و نخ دندان به طور مستمر)
- تعویض مسواک هر دو ماه
- مراجعه به دندانپزشکی هر 6 ماه یک بار
- استفاده از دهانشویه
- کاهش مصرف مواد شیرین
برای درمان عفونت دندان چی خوبه و چی بخوریم؟
- استفاده از مسکن
- قرقره ترکیب آب ولرم و آبلیموی تازه
- قراردادن ترکیب عسل و سرکه روی دندان و لثه
- نوشیدن دمنوش گل داوودی
- قراردادن زنجبیل روی دندان آسیب دیده
- استفاده از زردچوبه روی دندان آسیب دیده
- شستن دهان با آب و نمک
- شستشوی دهان با دهان شویه
- استفاده از گیاهان دارویی مثل میخک، شنبلیله و…
- استفاده از کمپرس سرد روی صورت
- استفاده از جوش شیرین
- استفاده از ویتامین c مثل آب گریپفروت
- استفاده از آنتی بیوتیک سبک (با تجویز پزشک)
از خواص درمانی سیر غافل نشوید !
سیر مزایای بهداشتی شگفت آوری دارد و به هرصورتی از جمله آرد شده ، سیر خام ، پخته شده ، روغن سیر و غیره می تواند بسیار مفید باشد و خواص ضد عفونی کننده دارد . در ترکیب سیر بسیاری از آنتی بیوتیک ها وجود دارد . روش استفاده از سیر به این صورت است که باید پوست سیر را بکنید و ساقه آن را بشویید . یک تا دو حبه سیر تازه را به مدت ۳۰ ثانیه در دندان آلوده قرار دهید سپس دهان را بشویید و برای از بین رفتن بوی بد آن از روغن گل میخک استفاده کنید.