دانشمندان علوم اعصاب برخلاف توافق بر اینکه خاطرات پایه فیزیکی دارند، در این مورد که آیا روزی می توانیم خاطرات را از مغز حفظ شده، استخراج کنیم یا آنها را در رایانه بارگذاری کنیم، اختلاف نظر دارند.
وسوسه و وحشت انتقال آگاهی خود به رایانه مدت هاست که موضوع رمان های علمی-تخیلی و استارت آپ های جاودانگی بوده است، اما طی یک مطالعه جدید، بخش قابل توجهی از دانشمندان علوم اعصاب معتقدند که ممکن است بتوان خاطرات را از مغز حفظ شده استخراج کرد و آن خاطرات را در رایانه ذخیره کرد. منظور از مغز حفظ شده، نگهداری از مغز پس از مرگ و خارج از بدن است.
این مطالعه نشان می دهد که اکثر دانشمندان علوم اعصاب معتقدند خاطرات پایه فیزیکی دارند و آنها به طور متوسط، ۴۰ درصد احتمال می دهند که روزی بتوانیم مغز انسان را شبیه سازی کنیم، اما در مورد اینکه دقیقاً این پایه فیزیکی چیست، اجماع کمی وجود دارد که نشان می دهد چقدر کم درباره ماهیت خاطرات می دانیم.
نویسندگان این مطالعه، ۳۱۲ دانشمند علوم اعصاب هستند. آنها در این مطالعه، نظرات خود را در مورد امکان پذیری حفظ مغز انسان و استخراج خاطرات آن در آینده ارائه کردند. این مطالعه به سرپرستی «آریل زلزونیکوف-جانستون»(Ariel Zeleznikow-Johnston) دانشمند علوم اعصاب در «دانشگاه موناش»(Monash) در استرالیا انجام شد. دانشمندان گفتند: پرسش های مربوط به استخراج خاطرات از مغز، عجیب و از روی گمانه زنی هستند.
آنها با وجود این پرسش ها، بینشی را در مورد چگونگی تفکر دانشمندان علوم اعصاب در مورد شکلگیری خاطرات ارائه دادند. نتایج نظر سنجی نشان می دهد که دانشمندان علوم اعصاب عمدتاً توافق دارند که خاطرات دارای زیر بنای فیزیکی هستند و به جای اتکا به یک فرآیند پویا که با حفظ شدن مغز متوقف می شود، احتمالاً در اتصالات «سیناپسی»(synaptic) بین نورون ها ذخیره می شوند که با تجربه قوی تر یا ضعیف تر می شوند.
این نظرسنجی نشان داد که ۷۰ درصد دانشمندان علوم اعصاب موافق هستند که یک تاریخچه فیزیکی و مولکولی از خاطره وجود دارد. این تاریخچه در تغییرات پایدار در اتصالات عصبی و تعامل بین پروتئین ها و سایر اجزای سلولی ذخیره شده است که از نظر تئوری می توان از آن یک عکس فوری گرفت. نویسندگان با این حال در مطالعه نوشتند: هیچ اجماع واضحی در مورد اینکه کدام ویژگی یا مقیاس فیزیولوژی عصبی برای ذخیره خاطره حیاتی است، وجود نداشت.
دانشمندان این مطالعه بر سر اینکه چه میزان دقتی برای استخراج خاطره از مغز حفظ شده مورد نیاز است، توافق نداشتند. این موضوع به دلیل این است که اگرچه اکثر دانشمندان علوم اعصاب موافق هستند که خاطره پایه فیزیکی دارد، اما هنوز مشخص نیست که آن پایه دقیقاً چیست. طی این مطالعه همچنین پرسیده شد که آیا ابزارهای موجود می توانند از نظر تئوری ساختار مغز را به اندازه کافی حفظ کنند تا خاطرات استخراج شوند یا خیر.
حفظ مغز به گونهای که پروتئین ها و سلول ها دست نخورده باقی بمانند، دشوار است، زیرا حفظ یا انجماد می تواند به بافت عصبی آسیب برساند، اما یک راهی که دانشمندان علوم اعصاب می توانند این کار را انجام دهند، از طریق انجماد با تثبیت ترکیب «آلدئید»(aldehyde) است. این فرآیند، تثبیت شیمیایی را با شیشه ای شدن ترکیب می کند. این امر به معنی فرآیند تبدیل یک ماده به جامد شیشه ای از طریق سرد کردن سریع آن است.
این مطالعه از دانشمندان علوم اعصاب خواست تا احتمال استخراج خاطرات از مغز منجمد شده را تخمین بزنند. آنها طیف وسیعی از تخمینها را ارائه دادند، اما پاسخ متوسط حدود ۴۰ درصد احتمال مثبت بود.
در این مطالعه همچنین از دانشمندان علوم اعصاب پرسیده شد که چقدر احتمال دارد که کل مغز را از بافت عصبی حفظشده مانند بارگذاری مغز یک فرد بر روی رایانه شبیه سازی شود. پاسخ متوسط در این مورد، مجدد حدود ۴۰ درصد مثبت بود. این موضوع می تواند امکان بارگذاری کامل خود و آگاهی فرد را به یک دستگاه باز کند.
«زلزونیکوف-جانستون» خاطرنشان کرد: اعتراف می کنم که این نتایج صد درصدی نیست. این بدان معناست که اجماع کامل در جامعه علمی وجود ندارد که این کار قطعاً جواب می دهد، اما احتمال وقوع این اتفاق ۰/۱ درصد یا ۰/۰۱ درصد هم نیست. بخش قابل توجهی از دانشمندان علوم اعصاب فکر می کنند شانس بسیاری برای موفقیت آن وجود دارد و حدس من این است که این احتمالات با گذشت زمان و با بهتر شدن ما در انجام کاشت های مغزی، شبیه سازی ها و سایر موارد افزایش خواهد یافت.
دانشمندان علوم اعصاب در این مطالعه معتقدند که هنوز راه درازی تا شبیه سازی کامل مغز انسان در پیش داریم. وقتی از آنها پرسیده شد که چه زمانی ممکن است بتوانیم مغز انسان را شبیهسازی کنیم، پاسخ آنها حدود سال ۲۱۲۵ بود.
خبر آنلاین