باور غلطی وجود دارد که آبی که می نوشیم عامل ایجاد سنگ کلیه است، در حالی که ظاهرا این باور درستی نیست و ایجاد سنگ کلیه بیشتر به دلایلی زیر مجموعه سبک زندگی از جمله کم تحرکی و تغذیه ناسالم باز می گردد.
فعالیت محدود، چاقی، مصرف فست فود و نمک زیاد، مصرف کم مایعات، گرمای محل زندگی از عوامل خطر ایجاد سنگ کلیه هستند. باور غلطی وجود دارد که نوع آب مصرفی تاثیر زیادی بر تشکیل سنگ دارد درحالیکه عامل اصلی کمبود مصرف مایعات و در نتیجه حجم کم ادرار است و مصرف آب با املاح تنها یک درصد امکان ایجاد سنگ کلیه را افزایش می دهد.
سبک زندگی
در درجه اول ژِنتیک و بعد سبک زندگی عامل ایجاد سنگ کلیه هستند. استعداد کلیوی در تشکیل سنگ های کلیه حرف اول را می زند. بعد از بی تحرکی، چاقی و کم آبی یا بی آبی در ایجاد سنگ کلیه نقش دارند. این که یک فرد باید مستعد تشکیل سنگ کلیه باشد به معنای این است که چه به دلیل وراثت یا هر دلیل دیگری فرد در این زمینه باید از استعداد شخصی برخوردار باشد.
اهمیت دفعات مصرف آب
به گفته متخصصان کلیه مهمتر از مقدار و نوع آب، دفعات خوردن آب است. بهترین توصیه تغذیه ای این است که افرادی که مستعد تشکیل سنگ کلیه هستند آب را به مقدار مشخص در دفعات مختلف مصرف کنند نه یکجا. یعنی به جایی اینکه هر دو ساعت یک لیوان بخورند هر یک ساعت یک استکان مصرف کنند. تعداد دفعات آب و مایعات خوردن به طرز عجیبی به کاهش سنگ کلیه کمک می کند.
لسیم و سنگ کلیه
معمولا بالای ۸۰ تا ۸۵ درصد سنگ های کلیوی کلسیمی هستند و به نوعی اگزالات کلسیم هستند این سنگ ها هیچ ارتباطی با کلسیم غذا ندارند. برخی از مطالعات نشان می دهند که سنگ های کلسیمی با مکمل های کلسیم ارتباط دارند . البته اکنون اغلب این مکمل ها از کلسیم، منیزیم، ویتامین دی و روی تشکیل شده که این بهترین حالت مکمل است. زمانی که کلسیم با منیزیم ترکیب می شود احتمال تشکیل سنگ و حتی بروز یبوست کمتر می شود. مکمل کلسیم به تنهایی توصیه نمی شود و حتما باید مکمل ترکیبی باشد.