در این مقاله به بررسی اینکه در زمان ترک متادون چی بخوریم و ترک متادون در خانه چند روز طول میکشد و عوارض و علائم اعتیاد به متادون چیست خواهیم پرداخت پس تا پایان مقاله ما را همراهی کنید .
متادون دارویی است که برای درمان اعتیاد به مواد مخدری مانند هروئین، مورفین، تریاک، شیره و… استفاده میشود. اما در برخی مواقع خود متادون مورد سوءمصرف قرار میگیرد. متادون یک شبه افیونى( اپیوئید) مصنوعى است، یعنى از ماده های شیمیایى در ازمایشگاه به دست مى آید. دیگر شبه افیونى ها یا طبیعى هستند مثل مرفین و کدئین که فراورده هاى طبیعى بوته خشخاش هستند و یا شبه افیونیهاى نیمه مصنوعى هستند مثل هروئین، که مرفینى است که به روش شیمیایى پردازش شده است.
راهنمای مطالعه
عوارض مصرف و اعتیاد به متادون چیست؟
- افسردگی
- اختلالات روانی
- ضربان نامنظم قلب
- پوسیدگی دندانها
- عدم اعتماد به نفس
- عدم ثبات شخصیتی
- افزایش میل به خودکشی ( در برخی از موارد)
- کند یا متوقف شدن تنفس
- یبوست
- گرگرفتگی و تعریق
- سرگیجه و غش
- تهوع و استفراغ
- کاهش اشتها
- انقباض مردمکها
- کبودی لبها
- درد در ناحیه شکم
- ایجاد زخمهای گوارشی
- عوارض پوستی (راش و کهیر و خارش پوست)
- تپش قلب و درد قفسه سینه
- کاهش تنفس و تنگی نفس
- کاهش سطح کورتیزول بدن
- سقط جنین، نازایی و ناباروری
- قطع عادت ماهانه در زنان
روش های ترک اعتیاد به متادون چیست؟
برای ترک اعتیاد به متادون روشهای گوناگونی وجود دارد. بهترین روش درمان متادون کاهش دوز مصرفی و در نهایت کاهش میزان مصرف آن در طول روز است. این روش بر اساس میزان مصرف شما و درگیری بدنتان برنامهریزی میشود .
ترک متادون بدون درد با داروی بوپرنورفین
بیمار ابتدا باید قبل از شروع به مصرف بوپرنورفین برای ترک متادون ، مصرف متادون خود را کاهش دهد. بوپرنورفین خوراکی میتواند برای کاهش علائم اولیه ترک متادون و ترک قرص متادون بدون درد استفاده شود.
دوز اولیه تعیین میزان مصرف توسط پزشک معالج تعیین می شود ، بوپرنورفین بیشتر علائم ترک متادون را کم میکند، به این ترتیب ترک متادون بدون درد خواهد بود. هنگامی که علائم ترک متادون در بیمار تثبیت میشود، بوپرنورفین میتواند به عنوان یک داروی درمانی دراز مدت ادامه یابد. ترک متادون مخصوصا بدون درد باید زیر نظر پزشک و متخصص ترک اعتیاد انجام شود تا بهترین نتیجه حاصل شود .
عوارض ترک متادون چیست ؟
علائم ترک متادون با تأخیر و ۴-۳ روز پس از قطع مصرف شروع شده و در روز ششم به اوج میرسد و معمولاً پس از ۳-۲ هفته برطرف میشود. افرادی که متادون مصرف میکنند، قطعاً نسبت به بعضی از اثرات آن تحمل پیدا کرده و در صورتی که این دارو را به شکل منظم دریافت نکنند یا مصرف آن را ناگهانی قطع کنند، با علائم جسمانی و روانی ناخوشایندی رو به رو میشوند.
عوارض جسمی
عوارض جسمی ترک غیر اصولی علائمی نظیر اختلال خواب و بیخوابی، بدن درد بخصوص پا درد، سرگیجه، تهوع، استفراغ، اختلالات جنسی و کاهش میل جنسی، کاهش فشار خون، بیاشتهایی، ضعف، خارش و اختلال در دید را شامل میشود.
عوارض روحی و روانی
عوارض روحی و روانی ترک غیر اصولی به شکل بی قراری و علائم افسردگی، در بعضی موارد اقدام به خودکشی، اضطراب، هیجان و احساس نارضایتی دیده شده است.
عوامل تاثیرگذار در ترک متادون را بدانیم !
حمایت عاطفی : حمایت گروهی میتواند برای بهبود طولانی مدت بسیار مهم باشد. در برخی موارد، ممکن است حمایت زیادی را از خانوادهی خود دریافت نکنید زیرا قادر به درک شرایط شما نیستند. جستجو برای سایر مصرف کنندگان متادون که در حال بازیابی هستند میتواند به یافتن افرادی که آنچه شما تجربه میکنید را درک میکنند بیانجامد که به ادامهی این مسیر به شما کمک خواهد کرد.
سم زدایی متادون
سم زدایی متادون هنگامی که در یک مرکز درمانی یا بیمارستان انجام شود بیشترین کارایی و امنیت را دارد. مصرف کنندگان متادون همواره باید تحت نظارت یک پزشک سم زدایی را انجام دهند تا از تهدید کننده شدن علائم ترک جلوگیری شود.
بیشتر روشهای سم زدایی پزشکی کاهش تدریجی دارو یا کاهش دوز مصرفی را در طول چند هفته ارائه میکنند. این روش باعث کاهش شدت علائم ترک شده و معمولاً توصیه به استفاده از این روش به جای ترک سریع و ناگهانی میگردد. هرچند کاهش تدریجی دارو مدت بیشتری طول میکشد.
باورهای اشتباه در مصرف متادون
متادون یک ماده مخدر نیست : متادون یک مخدر بسیار قوی و اعتیاد آور بوده ترک آن سخت تر از تریاک و هروئین است چرا که مدت اثر(نیمه عمر) آن از سایر مخدرها طولانی تر بوده و به سختی از بدن خارج می شود و به علت قدرت بالای مخدری (۱۰-۵ میلی گرم متادون معادل ۸-۷ گرم تریاک و ۳-۲ گرم هروئین است) علائم ترک شدید تری ایجاد می کند.
متادون راه درمان اعتیاد است : متادون خود یک مخدر قوی است و نوعی جایگزین است و نه درمان بیماری اعتیاد که اصولا یک بیماری روانی است و نه جسمانی و مسلماً نیازمند درمان های روانشناختی و روانپزشکی است.
همه بیماران معتاد به مخدر می توانند وارد برنامه متادون شوند و از آن استفاده کنند : برعکس بر اساس اصول علمی استفاده از متادون تنها در موارد محدودی مجاز و موثر است و معمولاً تنها در کسانی که قادر به ترک اعتیاد نبوده و فاقد حمایت های روانی-اجتماعی و خانوادگی کافی می باشند جهت کاهش آسیب به ویژه در مصرف کنندگان تزریقی(کاهش ابتلا به ایدز و هپاتیت و کاهش مرگ و میر آنان و نیز ارتکاب جرم) و در شرایط خاص در بخش های بستری بیمارستانی، زندان ها و مراکز خاص با ضوابط و مقررات شدید و کنترل شده قابل استفاده است.
متادون تست اعتیاد را مثبت نمیکند : متادون نیز مانند سایر مواد اعتیادآور تستهای مخصوص به خود را داشته و در مراکز تخصصی انجام شده و جواب آزمایش کلیه مصرف کنندگان مثبت میشود.
مصرف متادون عوارضی ندارد : مصرف متادون در برگیرنده کلیه عوارض مصرف سایر مخدرها بوده و در برخی جهات عوارض جدی تری را ایجاد میکند.
ترک متادون در خانه چند روز طول میکشد؟
به طور کلی لازم است بدانید که ترک کردن متادون به صورت اصولی حدود 2 الی 3 هفته نیاز به زمان دارد. البته باید بدانید که گذراندن این دوره بدین معنا نمی باشد که شما متادون را به طور کامل ترک کرده اید و آماده ورود به اجتماع هستید! بلکه تنها سم زدایی و جدایی از متادون در بدن شما صورت گرفته است. البته باید گفت که گذراندن این دوره در اصل جزو یکی از اصلی ترین زمان های ترک متادون است. در صورتی که این دوره را به صورت اصولی پیش نروید ممکن است دچار عوارض روحی، جسمی و حتی روانی شوید.
در زمان ترک متادون چی بخوریم
یکی از معضلات اصلی بیمارانی که اعتیاد به مخدر دارند تحلیل عضلانی و آسیب به بافت ماهیچههای بدن آنهاست. مصرف باعث ایجاد مشکلات گوارشی و یبوست و همچنین به هم ریختن هورمونهای بدن میشود. خوردن غذاهای پروتئینی مثل گوشت مرغ و ماهی و همچنین تخم مرغ کمک زیادی به تقویت عضلات و ماهیچههای بیماران میکند. همچنین مصرف مواد غذایی سبوسدار و فیبردار مثل نان به رفع یبوست و مشکلات گوارشی این افراد کمک زیادی میکند.
آیا ترک متادون در خانه امکان پذیر است؟
اعتیاد مسئله پیچیده ای است و بهترین حالت برای رهایی از آن استفاده از خدمات کلینیک ها و مراکز ترک اعتیاد می باشد که از حضور کارشناسان و روانشناسا و پزشکان متخصص در این زمینه بهره میبرند .