شیشه از مواد مخدر روان گردان بسیار مخرب می باشد و ما در این مقاله عوارض مصرف و ترک اعتیاد به شیشه و روشهای ترک شیشه و آیا اینکه ترک شیشه در خانه ممکن است ؟ را مورد بررسی قرار می دهیم با ما تا پایان مقاله همراه بمانید.
شیشه چیست ؟ این ماده در بازار سیاه با نام هایی چون؛ کرانک، آیس، کریستال، مت و گچ در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد.
شیشه یکی از قوی ترین ماده های مخدر و روان گردان است که با شکل ظاهری کریستاله ، سفید رنگ، بی بو، با طعمی تلخ، حلال در آب یا ااکل مانند شکر است که در بسته های بسیار کوچکی توزیع می گردد.
شیشه را به صورت استنشاقی، تدخین، خوراکی و یا تزریق وریدی مورد استفاده قرار می دهند. نوع مصرف شیشه بر خلق و خوی فرد اثر می گذارد. بلافاصله پس از ۱۰ ثانیه از مصرف این ماده وارد گردش خون شده و سپس به مغز می رسد و از آنجا بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر مستقیم می گذارد. بنابراین با اثرگذاری بر جسم و روان، فرد مصرف کننده حس سرخوشی و لذت کاذب پیدا میکند که این حس ناشی از رها شدن مقادیر زیادی دوپامین در مغز است. همچنین اثر استعمال استنشاقی آن ۸ تا ۲۴ ساعت پس از مصرف دوام دارد و تا ۱۲ ساعت پس از مصرف در ادرار نشان داده می شود.
راهنمای مطالعه
عوارض مصرف و اعتیاد به شیشه
- افزایش ضربان قلب
- تعریق بیش از حد
- تکلم سریع
- آسیب به اندام های حیاتی( مثل کلیه ها / کبد و شش ها )
- اختلالات خواب
- بی خوابی
- افسردگی
- خستگی مزمن
- سرخی دائمی چهره
- آسیب به کبد و ریه
- از بین رفتن بافت لثه
- کم خونی
- افکار خودکشی
- اختلال در روابط جنسی
عوارض ترک شیشه چیست ؟
- خستگی بیش از حد
- افسردگی و نا امیدی
- کند شدن حرکت های اعضای بدن
- زیاد خوابیدن یا نخوابیدن
- افزایش اشتها
- بی تفاوتی
- گوشه گیری
- وسوسه شدید برای مصرف دوباره
روش های ترک اعتیاد به شیشه
روش ماتریکس برای ترک اعتیاد شیشه : درمان ماتریکس یک روش درمانی بدون دارو و سرپایی برای اعتیاد به شیشه است. این راه که اولین بار توسط یک سازمان در آمریکا برای ترک اعتیاد شیشه معرفی گردید تقریباً معتبرترین و شناخته شده ترین روش درمان اعتیاد به شیشه در سراسر دنیا است. در سالهای گذشته نسخه ی اصلاح شده و بومی سازی شده ای از ماتریکس برای بیماران ایرانی در کشور طراحی در حال اجرا میباشد.
لازم به ذکر است که روش درمانی ماتریکس؛ جلسه هایی برای آموزش خانواده در مد نظر دارد تا هم اطلاعات و دانایی آنها از این بیماری افزایش داده و هم اطلاعات غلطی که در ذهن دارند تصحیح شود. خانواده میتواند با اعتماد به فرد درحال ترک و درمانش ، بستری سرشار از آرامش و امنیت برای او بوجود آورد و روند درمان را هموار سازد. اعضای خانواده می توانند در فرایند درمان به عنوان یک متحد درمانی به درمانگر و بیمار کمک رسانی صحیح و درست داشته باشد ، در ضمن با افزایش اطلاعات خانواده ، انتظارات آنها از بیمار و درمانش بیشتر و صحیح تر می شود و باعث بالاتر رفتن درک آنها نسبت به فرد در حال ترک میگردد.
هر جلسه درمان ماتریکس حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت طول می کشد و یک برنامه اختصاصی و مشخص دارد، جلسه با مرور اتفاق های روزهای گذشته و تمریناتی که در جلسه قبل انجام شده شروع می شود و بعد جلسه جدید ادامه پیدا می کند. در این جلسه علاوه به ارائه آموزش های جدید به بیمار، تمریناتی نیز برای جلسه بعدی او در نظر گرفته میشود. آزمایش های ادراری که به طور منظم یا تصادفی قبل از جلسات ماتریکس از بیماران گرفته میشود یکی از بخش های مهم این جلسات هستند. درمانگرها می توانند بر اساس جواب این آزمایش برنامه ریزی های خود را انجام داده و روند بهبود را بسنجند.
آیا ترک اعتیاد شیشه در خانه ممکن است ؟
برخی از افراد و کمپ های ترک اعتیاد غیرمجاز تبلیغات گسترده ای در زمینه ترک شیشه در خانه دارند و بیماران را به ترک اعتیاد شیشه در خانه ترغیب می کنند. متاسفانه با توجه به شدت و خطرات زیادی که مصرف این ماده مخدر صنعتی دارد اکثر تلاش های برای ترک شیشه در خانه با شکست روبرو شده و عواقب بدی برای فرد به همراه دارد.
هر بار که فرد برای ترک شیشه اقدام کرده و در این راه شکست بخورد، اعتماد به نفس پایین تری برای ترک قطعی در آینده خواهد داشت. توصیه ما بعنوان یک مرکز ترک اعتیاد تخصصی برای ترک شیشه، مراجعه به یک کلینیک ترک اعتیاد معتبر تحت نظارت متخصص روانپزشکی و کادر پزشکی مجرب است.
همراهی خانواده در زمان ترک
مهمترین نکته در زمان ترک شیشه، رفتار خانواده نسبت به ترک می باشد. چرا که پس از اعتیاد به مرور رفتار خانواده نیز عوض شده و مطابق با رفتارهای اعتیاد گونه فرد شکل پیدا کرده است. یعنی زمانی که فرد مواد مصرف می کرده با تنبیه ها، تشویق ها و فشارهای زیادی از جانب خانواده خود روبرو شده است، همین امر سبب شده نظم خانواده از روال عادی خودش خارج شود.حال که فرد تصمیم به ترک اعتیاد گرفته و می خواهد به بدنه سالم خانواده خود بازگردد باید به همان نسبت افراد خانواده هم در رفتار خود تغییراتی ایجاد نمایند تا آمادگی لازم برای پذیرش بیمار در حال ترک را داشته باشند.