به دلیل نقش میوه ها و سبزیجات در سلامتی امروزه بسیاری از افراد رژیم خام گیاه خواری را دنبال می کنند، خام گیاه خواران معتقدند که هرچه غذای گیاهی کمتر پخته شود، خواص و مواد مغذی بیشتری خواهد داشت اما تحقیقات نشان داده که این فرضیه با خطا همراه است و خوردن برخی سبزیجات و صیفی جات به صورت خام مضر است.
راهنمای مطالعه
لوبیا سبز
لوبیا سبز حاوی مقادیر بالایی لکتین است، پروتئینی که میتواند باعث مشکلات گوارشی شود و در صورت مصرف زیاد، علائمی مانند تهوع، اسهال، استفراغ و نفخ ایجاد می کند.
بادمجان
خوردن بادمجان خام می تواند باعث حالت تهوع، استفراغ و اسهال شود زیرا یک عدد بادمجان حاوی حدوداً 11 میلی گرم سولانین است، ماده ای شبه قلیایی که در مقادیر زیاد می تواند سمی باشد.
قارچ
خوردن قارچ خام می تواند با مشکلات زیادی به ویژه برای افرادی که معدهی حساسی دارند به همراه باشد. قارچ های خام به دلیل دیوارههای سلولی سختشان که عمدتاً از کیتین تشکیل شده اند، تا حد زیادی غیرقابل هضم هستند و خوردن آنها منجر به دل درد می شود. به علاوه، پختن قارچ کمک می کند آلودگی جیوه ای آن از بین رود.
کلم بروکلی
کلم بروکلی خام باعث ایجاد گاز بیش از حد یا نفخ در معده و روده برخی افراد می شود. یکی از مضرات کلم بروکلی این است که می تواند باعث ناراحتی گوارشی شود که به ویژه در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) (12) بسیار آزار دهنده خواهد بود. بروکلی زمانی به راحتی هضم می شود که پخته شود.
فلفل دلمه ای
بهتر است فلفل دلمه ای را به صورت تفت داده یا بخار پز مصرف کنید زیرا فلفل دلمه ای ممکن است گاهی اوقات عناصر نامطلوبی مانند باقی مانده های شیمیایی یا تخم کرم نواری را در دانه های خود ذخیره کند.
ریواس
برگ ریواس به دلیل دارا بودن ترکیبات سمی می تواند خطر مسمومیت در افراد را افزایش دهد و خوردن آن توصیه نمی شود پس نباید به صورت خام یا حتی پخته خورده شود. برگ ریواس حاوی اگزالیک اسید بوده ومو جب اسهال، قرمز شدن ادرار، حالت تهوع و استفراغ می شود.
اسفناج
اسفناج را قبل از مصرف بهتر است که بپزید زیرا اسفناج خام گاهی اوقات می تواند حامل باکتری اشرشیاکُلی باشد که منجر به درد معده و سایر مشکلات گوارشی شود. مصرف بیش ازحد فیبر خوراکی ممکن است تأثیراتی ناخوشایند بر سلامت گوارش مانند اختلالات شکمی از قبیل ورم، اسپاسم معده، گاز روده، یبوست و شکم درد داشته باشد.