انتخاب لوبیای مناسب نه تنها به بشقاب غذای شما تنوع می دهد، بلکه از قلب، کبد، دستگاه گوارش، ریه ها، کلیه ها و حتی تعادل عاطفی شما نیز حمایت می کند. تحقیقات جدید نیز در حال تأیید باورهای سنتی هستند و نشان می دهند که لوبیا به اشکال مختلف برای سلامتی مفید است.
راهنمای مطالعه
لوبیا قرمز
لوبیا قرمز که به لوبیای آزوکی معروف است، از دیرباز در طب سنتی چینی به واسطه حمایت از سلامت قلب و عروق مورد توجه بوده است.
لوبیا قرمز باعث تسکین ذهن و روح می شود، قلب را تقویت می کند، گردش خون را بهبود می بخشد و احتباس مایعات را به حداقل می رساند. از لوبیا به طور سنتی برای کمک به کنترل فشار خون بالا، قند خون بالا و کلسترول بالا استفاده می شود.
احتیاط:
براساس طب سنتی چینی، افرادی که طحال و معده ضعیفی دارند و با نفخ، مدفوع آبکی یا سردی دست و پا دست به گریبان هستند، باید در مصرف لوبیا قرمز محتاط باشند. مصرف زیاد لوبیا قرمز می تواند ضعف گوارشی را تشدید کند. از این گذشته، لوبیا قرمز ادرار آور است. از این رو، افرادی که دچار کمآبی بدن یا فشار خون پایین هستند، باید در مصرف آن محتاط باشند.
ماش یا لوبیا سبز
ماش در طب سنتی چینی به واسطه خواص خنک کننده و سم زدایی از بدن مورد توجه قرار گرفته است. آب ماش نوشیدنی ساده ای است که به دفع گرما و تقویت سلامت دستگاه ادراری کمک می کند. شما می توانید این نوشیدنی را به راحتی در خانه تهیه کنید.
احتیاط:
از آنجا که ماش طبع سرد دارد، برای افرادی که طحال و معده ضعیف دارند یا با مشکل اسهال مزمن یا مدفوع آبکی دست و پنجه نرم می کنند مناسب نیست. خانم ها در دوران قاعدگی باید مصرف ماش را به حداقل برسانند، زیرا طبع سرد آن می تواند گردش خون را مختل کند.
سویا
سویا که بهعنوان «پادشاه لوبیاها» شناخته می شود، جایگاه ویژه ای در تغذیه مدرن و طب سنتی چینی دارد.
هر ۱۰۰ گرم شیر سویا حدود ۳۰ میلیگرم ایزوفلاون سویا دارد. سویا بهویژه برای خانم ها در دوران یائسگی مفید است، زیرا سرشار از ایزوفلاون است که بعد از یائسگی به پیشگیری از بیماری پوکی استخوان کمک می کند.
پروتئینها و ایزوفلاون های سویا سوخت و ساز چربی را بهبود می بخشند، سطح کلسترول را کاهش می دهند و قند خون را متعادل میکنند. از نگاه طب نوین، این مواد از سلامت قلب و عروق محافظت کرده و قند خون را متعادل نگه می دارند. از نگاه طب سنتی چینی، این موارد در تبدیل و انتقال مؤثر مواد مغذی به طحال و معده کمک می کنند.
احتیاط:
بر اساس طب سنتی چینی، جوانه های سویا در دسته خوراکیهای محرک قرار می گیرند. افرادی که پوست حساس دارند یا با زونا دست به گریبان هستند، باید از مصرف آن پرهیز کنند، زیرا سویا باعث تشدید جوش ها و علائم مرتبط با زونا می شود.
لوبیا سیاه
براساس طب سنتی چینی، خوراکیهای سیاهرنگ با دستگاه کلیه ارتباط دارند. لوبیا سیاه انرژی کلیه را تقویت می کند، روند پیری را به تأخیر می اندازد و از نیروی حیاتی پشتیبانی می کند. لوبیا سیاه در تغذیه مدرن نیز فواید بسیاری دارد: پوسته سیاه لوبیا سیاه سرشار از آنتوسیانین است؛ آنتی اکسیدان قدرتمندی که سطح آن در لوبیا سیاه به مراتب بیشتر از سویا برآورد شده است.
از نگاه طب سنتی چینی، این مسئله با کلیه ارتباط دارد. گفتنی است که کلیه ها کنترل استخوان و مغز را برعهده دارند و باعث تثبیت گردش خون سالم می شوند. لوبیا سیاه با بهبود انعطاف پذیری عروق و کاهش فشار خون، فشار وارده به کلیه را به حداقل می رساند و هم زمان از طول عمر بیشتر حمایت می کند.
احتیاط:
افرادی که بدنشان رطوبت مازاد دارد (احساس سنگینی، رخوت یا احتباس مایعات می کنند)، باید در مصرف لوبیا سیاه محتاط باشند، زیرا هضم نادرست به تشدید علائم دامن می زند.
سلب مسئولیت: همیشه قبل از شروع هر روتین با پزشک خود مشورت کنید.