امروز برابر است با :1403-08-24

شاید سیستم ایمنی بدن شما به این دلایل به غده تیروئید حمله کند

تعداد فزاینده ای از مردم به دلیل حمله سیستم ایمنی خود به این غده حیاتی، با مشکلات تیروئید مواجه می شوند. این پدیده می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود. حدود 12 درصد از سیستم ایمنی مردم به غده تیروئیدشان حمله می‌ کنند و خیلی‌ ها حتی در مورد آن نمی‌ دانند. این غده هورمونی به نام تیروکسین ترشح می کند که به تنظیم سرعت عملکرد سلول های بدن شما کمک می کند.

در برخی از بیمارانی که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا هستند، چیزی در محیط مانند استرس، عفونت ویروسی یا قرار گرفتن در معرض تشعشع می تواند بدن شما را تحریک کند تا شروع به حمله به این غده کند.

از آنجایی که غده تیروئید نقش مهمی در تنظیم متابولیسم، سطوح انرژی و سلامت کلی ایفا می کند، درک این محرک های بالقوه هم برای پیشگیری و هم برای مداخله اولیه ضروری است.

استرس مزمن و نقش آن در حمله سیستم ایمنی به غده تیروئید

وقتی استرس دارید، بدن شما کورتیزول، (هورمون استرس) را ترشح می کند سیستم ایمنی بدن، منجر به فعال شدن بیش از حد و افزایش التهاب می شود.

اگر استعداد ژنتیکی برای اختلالات خودایمنی تیروئید دارید، استرس مزمن می تواند به عنوان یک محرک عمل کند و حمله ایمنی را شروع یا تشدید کند.

عفونت های ویروسی رایج که با اختلالات خودایمنی تیروئید مرتبط است

چندین عفونت ویروسی در ایجاد یا بدتر شدن شرایط خود ایمنی تیروئید مانند تیروئیدیت هاشیموتو و بیماری گریوز دخیل هستند.

ویروس اپشتین بار (EBV): این ویروس رایج که باعث مونونوکلئوز عفونی می شود، با اختلال عملکرد تیروئید مرتبط است. این ویروس می‌ تواند سلول‌ های تیروئید را تقلید کند، سیستم ایمنی را سردرگم کرده و باعث می‌ شود که هم به ویروس و هم به غده تیروئید حمله کند.

سایر ویروس ها: سایر ویروس های مشکوک عبارتند از Coxsackievirus، ویروس اوریون، ویروس T لنفوتروپیک انسانی نوع 1 (HTLV 1) و پاروویروس B19. در حالی که مکانیسم‌ های دقیق متفاوت است، این ویروس‌ ها ممکن است باعث التهاب شوند، سلول‌ های ایمنی خفته را فعال کنند، یا پروتئین‌ های سلول‌ های تیروئید را تغییر دهند، که همگی می‌ توانند به یک پاسخ خود ایمنی کمک کنند.

توجه به این نکته مهم است که همه کسانی که به این ویروس‌ ها مبتلا می‌ شوند به مشکلات تیروئید مبتلا نمی‌ شوند. این خطر احتمالاً در افراد دارای استعداد ژنتیکی یا سایر عوامل زمینه‌ ای بیشتر است.

مکانیسمی که در آن قرار گرفتن در معرض اشعه منجر به شرایط خودایمنی تیروئید می شود

قرار گرفتن در معرض اشعه، به ویژه در ناحیه سر و گردن، می تواند به سلول های تیروئید آسیب برساند و پاسخ خود ایمنی را تحریک کند. پرتو می‌ تواند مستقیماً به سلول‌ های تیروئید آسیب برساند و باعث آزاد شدن اجزای سلولی آن‌ ها شود که ممکن است سیستم ایمنی به اشتباه آن‌ها را مهاجمان خارجی تشخیص دهد.

سلول های تیروئید آسیب دیده سیگنال های التهابی را آزاد می کنند، سلول های ایمنی را فعال می کنند و حمله خود ایمنی را آغاز می کنند. افراد با تغییرات ژنتیکی خاص ممکن است در برابر خودایمنی تیروئید ناشی از تشعشع آسیب پذیرتر باشند. میزان قرار گرفتن در معرض تابش مورد نیاز برای ایجاد بیماری خود ایمنی تیروئید هنوز مورد بحث است.

علائم و نشانه های اولیه که نشان می دهد سیستم ایمنی در حال حمله به غده تیروئید است

علائم و نشانه های اولیه بیماری خود ایمنی تیروئید را می توان نامحسوس و به راحتی نادیده گرفت. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • خستگی: احساس خستگی حتی پس از خواب کافی.
  • تغییرات وزن: افزایش وزن غیرقابل توضیح یا مشکل در کاهش وزن.
  • نوسانات خلقی: افزایش تحریک پذیری، اضطراب یا افسردگی.
  • ریزش مو: نازک شدن مو یا ریزش مو.
  • پوست خشک: پوست خشک و خارش دار مخصوصا در آرنج و زانو.
  • عدم تحمل سرما: احساس سرما حتی در دماهای گرم.
  • یبوست: مشکل در دفع مدفوع یا اجابت مزاج.

اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، مهم است که برای ارزیابی بیشتر با پزشک مشورت کنید

سلب مسئولیت: همیشه قبل از شروع هر روتین با پزشک خود مشورت کنید.

اشتراک گذاری