غذاهای سرشار از چربی های اشباع شده و کربوهیدرات های تصفیه شده به ویژه خوراکی های فوق فرآوری شده می تواند به رگ های خونی مغز آسیب برساند و خطر اختلال در عملکرد مغز و احتمال سکته مغزی و زوال عقل را افزایش دهد.
پیروی از یک رژیم غذایی سالم برای مغز می تواند سرعت تخریب سلول های عصبی را کاهش دهد و خطر ابتلا به آلزایمر را کم کند.
راهنمای مطالعه
خوراکی مفید برای سلامت مغز
ماهی های غیر پرورشی
ماهی تازه به ویژه ماهی های چرب، سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند. این چربی های سالم خواص ضدالتهابی دارند. سعی کنید ماهی را تا حد امکان تازه و از نوع غیر پرورشی تهیه کنید. ماهی های پرورشی اغلب از موادی تغذیه می کنند که ممکن است تمایلی به مصرف آنها نداشته باشید.
سبزیجات برگ دار
سبزیجات برگ دار سرشار از فیبر، فولات، لوتئین و بتاکاروتن هستند.
مارچوبه یا بروکلی که بخارپز شده یا تفت داده شدهاند، هم انتخاب های مناسبی هستند. البته مارچوبه برگ دار محسوب نمی شود اما مقدار زیادی فیبر دارد که می تواند به سلامت میکروبیوم روده که بر عملکرد مغز تاثیر مثبتی دارد، کمک کند.
گوجه فرنگی
گوجه فرنگی هم منبع غنی از لیکوپن است؛ یک آنتی اکسیدان قوی که با بتاکاروتن مرتبط است. آنتی اکسیدان ها برای سلامت مغز بسیار مهم هستند زیرا با التهاب و استرس اکسیداتیو مبارزه و به پیشگیری از نورودژنراسیون (تحلیل سلول های عصبی) کمک می کنند.
گردو و انواع توت ها
همه مغزها مفیدند اما تمام آنها ارزش تغذیه ای یکسانی ندارند. گردو بالاترین نسبت اسیدهای چرب امگا ۳ (چربی های مفید) را دارد. بلوبری هم سرشار از فلاونوئیدها است که آنتی اکسیدان های قوی و مولکول های ضد التهابی هستند و می توانند اثر استرس بر مغز را کاهش دهند.
روغن زیتون
روغن زیتون یکی از مواد خوراکی مهم برای سلامت مغز است که می توانید در پخت و پز هم استفاده کنید. روغن زیتون غنی از چربی های تک غیراشباع است که به کاهش کلسترول بد (ال دی ال) و افزایش کلسترول خوب (اچ دی ال) کمک می کند.
زردچوبه و زنجبیل
ترکیب فعال در زردچوبه موسوم به «کورکومین»، یک آنتی اکسیدان با خواص ضدالتهابی که ممکن است به سلامت مغز کمک کند زیرا احتمال دارد در شکستن پلاک های آمیلوئیدی که از ویژگی های بیماری آلزایمرند، موثر باشد.
همچنین ترکیب زردچوبه با فلفل سیاه جذب آن را برای بدن آسان تر می کند.
یکی دیگر از ریشه های گیاهی مفید برای مغز، زنجبیل است. زنجبیل به غذاها طعم فوق العاده ای می بخشد و گفته می شود که به شفاف تر شدن ذهن کمک می کند. علاوه بر این حاوی فیبر است.
قهوه و چای
چای ها در واقع گیاهان کاملا خشک شده ای هستند که منبع عالی فیتونوترینت ها محسوب می شوند که می توانند بر متابولیسم مغز تاثیر چشمگیری داشته باشند.
دانه های قهوه نیز در اصل نوعی توت هستند که خشک و برشته شده اند. از نظر گیاه شناسی، دانه های قهوه در واقع هسته (یا دانه) میوه ای هستند که به آن گیلاس قهوه (Coffee cherry) گفته می شود. این میوه نوعی توت (berry) محسوب می شود زیرا گوشتی در اطراف دانه است.
هم چای و هم قهوه سرشار از فلاونوئیدها هستند که می توانند کنترل گلیسمی (تنظیم قند خون) را بهبود ببخشند. این نوشیدنی ها کافئین هم دارند که می تواند تمرکز را افزایش دهد و به انجام دادن کارها کمک کند.
ذرت بوداده خانگی
اگر به دنبال یک میان وعده لذت بخش و سرگرم کننده هستید، ذرت بوداده تازه درست شده، انتخاب خوبی خواهد بود. این میان وعده بسیار سالم تر و رضایت بخش تر از چیپس سیب زمینی است.