آیا تا به حال فکر کرده اید که چه چیزی باعث می شود افراد ریش بگذارند؟ مطالعه جدیدی انگیزه های شگفت انگیز ریش گذاشتن مردان را آشکار می کند.
درطول یک دهه ی گذشته یا اندکی بیشتر، ریش جایگاه برجسته ای در مد مردانه داشته است. چیزی که زمانی در اواخر دهه ۲۰۰۰ تجدید حیات موقتی در میان طرفداران استایل هیپستر پنداشته می شد، اکنون به ویژگی ثابت چانه ها تبدیل شده است.
صرف نظر از اینکه فکر کنید ریش جذاب است یا نه، مردان انگیزه های مختلفی برای حفظ ریش خود دارند. پژوهش جدیدی نشان داده است داشتن ریش ممکن است با انگیزه های اجتماعی خاصی برای موقعیت مرتبط باشد و همچنین نشانگر تعهد به مراقبت از خانواده باشد.
موهای صورت در انسان یک ویژگی دوشکلی جنسی است، یعنی در مردان نسبت به زنان به شکل برجسته تری ظاهر می شود. اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که ریش در گونه ما چه هدفی را دنبال می کند؟
با توجه به اینکه انسان ها، موجودات اجتماعی هستند که در گروه های با اندازه مختلف و با سازمان های اجتماعی چند لایه فعالیت می کنند، این استدلال که ریش می تواند به نشان دادن موقعیت در میان مردان و همچنین جذب کردن زنان عمل کند، معقول به نظر می رسد. برای مثال، داشتن ریش ممکن است به نشان دادن سن، تسلط و جایگاه فرد در گروه کمک کند.
طبق همین استدلال، مردان عمدا مقدار و شکل موهای صورت خود را به عنوان بخشی از استراتژی تبلیغ خود دستکاری می کنند. اما نگهداری ریش هم از نظر زمان و هم از نظر مالی هزینه دارد. پس کدام عوامل روانی موجب می شود مردان بخواهند ریش خود را بلند و از آن نگهداری کنند؟ این سوالی بود که پژوهشگران دانشگاه سیلسیا در لهستان و دانشگاه پادووا در ایتالیا به دنبال پاسخ آن بودند.
ژوهشگران ۴۱۴ مرد ۱۸ تا ۴۰ ساله را مورد بررسی قرار دادند. شرکت کنندگان اطلاعاتی درمورد موهای صورت خود ارائه دادند و پرسش نامه هایی را پر کردند که چهار عامل را اندازه گیری می کرد: انگیزه آن ها از بلند کردن ریش، انگیزه های اجتماعی بنیادین، استرس نقش جنسیتی و رقابت با سایر مردان.
پژوهشگران دریافتند مردانی که موهای صورتشان بیشتر بود، با احتمال بیشتری برای حفظ روابط طولانی مدت ارزش قائل بودند و نسبت به مردانی که موهای صورتشان کمتر بود، علاقه بیشتری برای مراقبت از خانواده خود داشتند.
بنا به توضیح پژوهشگران، یافته های گذشته نشان داده است مردم معمولا چنین فرض می کنند که مردان دارای ریش مهارت های والدی بیشتری دارند. بنابراین، داشتن موهای بیشتر در صورت ممکن است توسط مردان برای آگاه کردن دیگران از این موضوع استفاده شود که آن ها روی روابط عاشقانه پایدار و خانواده تمرکز دارند.
جالب اینکه مردانی که رقابت جویی بیشتری را گزارش می کردند، موهای صورتشان بیشتر نبود. در همین حال، استرس نقش جنسیتی در میان مردانی که موهای صورتشان بیشتر بود، بالاتر نبود، بنابر این می توان استدلال کرد که ریش گذاشتن تلاشی برای جبران سایر زمینه های مرتبط با مردانگی نیست.
نویسندگان نتیجه می گیرند: ترکیبی از انگیزه های تعلق و رقابت که با رشد موهای صورت در ارتباط است، نشان می دهد مردانی که تمایل به گذاشتن ریش دارند، می خواهند خود را به عنوان دوست و شریکی ارزشمند و قابل اعتماد نشان دهند.
توجه به این نکته ضروری است که مطالعه حاضر محدودیت هایی دارد. نویسندگان می گویند ممکن است نحوه بلند کردن موهای صورت نیز اهمیت داشته باشد. از طرف دیگر، مطالعه بر معیارهایی تکیه دارد که خود شرکت کنندگان گزارش کرده بودند، بنابراین ممکن است پاسخ دهندگان به جای انگیزه واقعی خود، باورهای آگاهانه شان را ذکر کرده باشند.
گر چه مطالعه جدید روی جمعیت محدودی انجام شده است و علت بلند کردن ریش در مناطق مختلف جهان می تواند متفاوت باشد، اولین مطالعه ای است که به بررسی انگیزه بلند کردن موهای صورت در مردان می پردازد و بینش جدیدی در این باره ارائه می دهد که چرا در دنیای امروز ریش گذاشتن مد شده است.
مطالعه در مجلهی Archives of Sexual Behavior منتشر شده است.
منبع: خبر آنلاین