به نقل از خبرگزاری سلامت: ارتودنسی بدون کشیدن دندان یکی از خواسته های بیماران مراجع به مطب ارتودنسی است. وقتی که یک بیمار به متخصص ارتودنسی در اصفهان یا سایر شهرها مراجعه می کند، گاها در مورد ارتودنسی بدون کشیدن از متخصص ارتودنسی سؤال می پرسد. ارتودنسی بدون کشیدن دندان، یکی از روشهای نوین درمان ناهنجاریهای دندانی است که به کمک تکنیکهای خاصی، بدون نیاز به خارج کردن دندانها، فضای لازم برای ردیف کردن دندانها را فراهم میکند. این روش به ویژه برای افرادی که تمایلی به کشیدن دندان ندارند یا نیازمند حفظ تمام دندانهای خود برای عملکرد بهتر دهان هستند، مناسب است. اما در همه موارد بهترین گزینه نیست. در برخی شرایط، وقتی فضای کافی برای جابهجایی دندانها وجود ندارد، اصرار بر حفظ تمام دندانها میتواند باعث بروز مشکلاتی شود.
راهنمای مطالعه
آیا ارتودنسی بدون کشیدن دندان امکان پذیر است؟
در اولین جلسه درمان ارتودنسی تمامی مدارک موجود برای تشخیص و ارزیابی بررسی می شود و چنانچه کمبود فضای دندانی و یا به عبارت دیگر بی نظمی ها بیش از حد معقول باشد گاها لازم است که ارتودنسی با کشیدن دندان هایی انجام شود. اولین چیزی که بررسی میشود سن مناسب ارتودنسی است. که آیا بیمار از سن ارتودنسی گذر کرده است یا خیر! لذا در پاسخ به نگرانی بیمار یا والدین او که آیا ارتودنسی بدون کشیدن دندان مقدور است یا نه باید گفت که در بسیاری از موارد این امکان وجود ندارد و لازم است که دندان ها برای صاف و مرتب شدن کشیده شوند این کشیدن ها بر اساس اصول اولیه ارتودنسی انجام می شود و معمولا هیچ گونه فضایی بعد از پایان درمان باقی نمی ماند چراکه فضای ایجاد شده از کشیدن دندانها صرف بی نظمی ها و به هم خوردگی های دندانی می شود.
از این رو مراجعین به مطب ارتودنسی اصفهان که برای به دست اوردن یک لبخند زیبا مراجعه کرده اند لازم است به توصیه های متخصص ارتودنسی در این زمینه توجه کرده و در صورتی که به علت وجود بی نظمی خیلی شدید و یا کمبود فضا نیازمند کشیدن دندان باشند با آن مخالفتی نکنند چراکه حذف یک دندان می تواند باعث ایجاد لبخندی زیباتر برای بقیه دندان های موجود در قوس دندانی شود. این موضوع خصوصا در مواردی که ارتودنسی در سنین بالاتر از دوازده یا سیزده سال که انجام می شود بسیار اهمیت دارد.
وقتی که یک نفر برای درمان ارتودنسی در سن 40 سالگی به مطب ارتودنسی مراجعه می کند بافت های لثه ای گاها به علت شدت بی نظمی ها و همچنین گیر غذاها در طول سال های گذشته اسیب هایی دیده اند و چنانچه درمان ارتودنسی بدون کشیدن انجام بشود می تواند باعث فشار شدیدی به ریشه ها و همچنین بافت های لثه ای شود از این رو در بسیاری از مراجعین به مطب دکتر کامران دوامی در اصفهان به عنوان متخصص ارتودنسی با پیشنهاد کشیدن دندان روبرو می شوند. چراکه با این وجود می توانیم طرح درمان ایده آل تری را اجرا کرده و لبخند زیبایی را به دست بیاوریم بدون آنکه به بافت های لثه ای و ریشه های دندانی آسیبی وارد شده و یا تحلیل برود.
در نهایت باید گفت که روش های مختلفی برای درمان های ارتودنسی وجود دارد که گاها نیازمند کشیدن دندان می باشد. این که آیا ارتودنسی بدون کشیدن دندان مقدور است یا نه بسیار وابسته به عوامل متعدد و مختلفی است که توسط متخصص ارتودنسی ارزیابی شده و در صورت لزوم پیشنهاد کشیدن دندان به بیمار یا والدین او داده می شود.
مزایای ارتودنسی بدون کشیدن دندان چیست؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که ارتودنسی به روش های مختلفی انجام می شود و یکی از روش های بسیار مرسوم درمان های ارتودنسی کشیدن دندان می باشد و اگر بیمار تقاضای درمان ارتودنسی بدون کشیدن را داشته باشد و می تواند باعث ایجاد عواقبی همچون بیرون زدگی بیش از حد دندان ها و یا آسیب به بافت های لثه ای و ریشه ای شود.
معایب ارتودنسی بدون کشیدن دندان چیست؟
- فشردگی بیش از حد دندان ها
- افزایش فشار روی فکها
- طولانی تر شدن مدت درمان
- کاهش پایداری نتایج درمان
- احتمال برگشت دندان ها به موقعیت اولیه
ارتودنسی بدون کشیدن دندان در مواردی که لازم است تا دندان ها کشیده شود نه تنها مزایایی ندارد بلکه می تواند موجب عوارض زیادی از جمله بیرون زدگی دندان ها و یا فشار زیاد به بافتهای استخوانی و لثه ای شده و گاها حتی بعضی از دندان ها را از بین ببرد. لذا اصرار بر عدم کشیدن دندان ها در مطب دکتر کامران دوامی نه تنها روش مناسبی نیست بلکه می تواند با عوارضی نیز همراه باشد.
آیا کشیدن دندان دائمی برای ارتودنسی روش مرسومی است؟
وقتی که بیماری به مطب ارتودنسی دکتر کامران دوامی مراجعه می کند معمولا تمامی مدارک اولیه جمع آوری شده و ارزیابی می شود و در صورتی که میزان کمبود فضا زیاد باشد و به هم ریختگی شدید باشد لازم است تا از دندان های دائمی کشیده شود. فضای به دست آمده از کشیده شدن دندان ها نیز صرف بی نظمی ها و کمبود فضاهای دندان های دئمی دیگر می شود و لذا از این لحاظ هیچ گونه نگرانی برای زیبایی صورت یا دندان ها وجود ندارد. بیمار باید بداند که تاثیر ارتودنسی بر زیبایی صورت بسیار زیاد است.
کشیدن دندان شیری برای ارتودنسی در چه مواقعی انجام می شود؟
به طور کلی می توان گفت در مراجعین به مطب ارتودنسی، کشیدن دندان شیری چندان توصیه نمی شود و فقط در مواردی که موجب اخلال در رشد استخوان های فک و صورت باشد انجام می شود. دندان های شیری باید روند رویش طبیعی خود را طی کرده و به راحتی و در زمان مورد نیاز خود از محیط دهان خارج شوند. کشیدن زودهنگام دندان شیری نه تنها مزایایی ندارد که می تواند با عوارض بسیاری همچون به هم ریختگی قوس دندانی و یا کوتاه شدن محیط دهان انجام شود.
ضرورت کشیدن دندان هنگام ارتودنسی چیست؟
کشیدن دندان در دوران ارتودنسی برای بیمار بسیار رایج است و در مواردی که میزان بی نظمی بسیار زیاد است و کمبود فضا نیز داریم؛ متخصص ارتودنسی را با مشکلاتی روبرو می کند که لازم است بعضی از دندان های دائمی کشیده شده و فضای آن صرف بی نظمی های موجود شود.
در نهایت
باید گفت کشیدن دندان در دوران ارتودنسی یک روش درمانی بسیار مرسوم می باشد که بایستی در بسیاری از موارد انجام شود هرچند که روش های درمانی دیگری نیز هر روز به علم ارتودنسی معرفی می شوند با این وجود هنوز کشیدن دندان در دوران ارتودنسی بسیار شایع است و می تواند به بهترین نتایج دسترسی پیدا کند. در مورد کشیدن دندان عقل در دوران ارتودنسی به طورکلی می توان گفت دندان های عقل هیچ گونه اخلالی با روند درمان ارتودنسی ایجاد نمی کنند و نیازی به کشیدن دندان های عقل نمی باشد. مگر در مواردی که دندان عقل درد گرفته دچار پوسیدگی شود که در این موارد نه به خاطر ارتودنسی بلکه برای کاهش درد بیمار از دهان خارج می شوند.