بیماری سرطان روده معمولاً بخش تحتانی دستگاه گوارش شامل روده بزرگ و راست روده را هدف قرار می دهد. با افزایش سن، احتمال ابتلا بیشتر می شود و به ویژه پس از سن ۵۰ سالگی، ریسک آن چند برابر خواهد شد.
راهنمای مطالعه
علت پیدایش سرطان روده
معمولاً این سرطان از پولیپ های موجود در روده یا رشد غیر طبیعی سلول ها در پوشش داخلی روده آغاز می شود. البته همه پولیپ ها الزاماً سرطانی نیستند، اما بسیاری از آنها ممکن است به سرطان تبدیل شوند.
نشانه هایی که نباید نادیده گرفته شوند
تغییرات در عادات اجابت مزاج، ضعف و خستگی دائمی، درد و ناراحتی شکمی، وجود خون در مدفوع، کاهش وزن شدید و خونریزی از مقعد از مهم ترین علائمی هستند که باید جدی گرفته شوند. در صورت مشاهده این موارد، مراجعه به متخصص گوارش ضروری است.
عوامل مؤثر بر ریسک ابتلا
افزایش سن، سابقه فردی یا خانوادگی ابتلا به سرطان روده، بیماری های التهابی مزمن روده، سندرم های ارثی، رژیم غذایی ناسالم شامل مواد پر چرب و فست فودهایی مانند سوسیس و کالباس، زندگی بی تحرک، مصرف دخانیات و الکل و همچنین سابقه پرتو درمانی شکمی از عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به این بیماری هستند.
نقش تشخیص زود هنگام در کنترل بیماری
بررسی ها نشان داده اند نرخ بقای پنج ساله افراد مبتلا به سرطان روده، به طور میانگین ۶۵ درصد است. البته این رقم به مرحله ای که بیماری شناسایی شده، وابسته است. تشخیص زود هنگام، حتی در مراحل اولیه و پیش از ظهور علائم، خطر را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و احتمال بهبودی کامل را افزایش می دهد.
غربالگری منظم پس از سن ۵۰ سالگی، می تواند نقش مهمی در پیشگیری از سرطان روده داشته باشد. سبک زندگی سالم، مصرف مواد غذایی طبیعی نظیر میوه، سبزیجات و غلات کامل، ورزش، دوری از دخانیات و الکل و حفظ وزن مناسب نیز از دیگر روش های پیشگیری مؤثر هستند.