مصرف منظم چای و بیسکویت، به ویژه با شکر و چربی های نا سالم، ممکن است در دراز مدت منشا چندین بیماری شوند.
یکی از نوشیدنی هایی که به لحاظ غذایی کشورهای ایران، هند و بریتانیا را به هم پیوند می دهد، چای است. این سه کشور از یک جهت دیگر نیز با یکدیگر پیوند دارند و آن علاقه مردم این کشورها به مصرف چای و بیسکوئیت به عنوان میان وعده است. اما ترکیب غذایی این عصرانه خوشمزه به رغم ظاهر سالمی که دارد، مضر است.
خوردن بیسکوئیت همراه با چای و فراتر از ان زدن بیسکوئیت در چای، یک عادت آرامش بخش برای اکثر مردم کشورهایی نظیر ایران، هند و بریتانیا است. هیچ کس اصلا از خوردن این ترکیب غذایی خوشمزه احساس بدی نمی کند بسیاری نیز از خوردن آن لذت می برند. اما نکته غم انگیز و نا امیدکننده در این مورد این است که مصرف منظم این خوراکی خوشمزه ممکن است عواقب ناسالمی داشته باشد. چای و بیسکوئیت، به ویژه با شکر و چربی های ناسالم، ممکن است در دراز مدت منشا چندین بیماری شوند.
راهنمای مطالعه
چرا خوردن چای و بیسکوئیت مضر است؟
محتوای قند بالا
بیشتر بیسکوئیت ها، از جمله بیسکوئیت هایی که در سوپر مارکتها به فروش می رسند، با شکر تصفیه شده پر می شوند. هنگامی که آن ها را همراه چای می خورید، منجر به افزایش قابل توجه سطح قندخون می شوند. به همین دلیل شانس ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهند و به افزایش وزن کمک می کنند و باعث می شوند سطوح انرژی فرد کم باشد. افزایش شدید قند خون معمولا با یک افت شدید پس از آن همراه است، که باعث می شود احساس خستگی کنید و بخواهید کمی بعد دوباره قند بیشتری بخورید.
بدون کالری
بیسکوئیت ها معمولا از آرد سفید و شکر تهیه می شوند و هیچ محتوای غذایی ندارند. آن ها به اصطلاح عاری از کالری هستند و فقط منجر به افزایش وزن می شوند و از ویتامین ها، مواد معدنی یا فیبرها عاری هستند. وقتی بیسکوئیت با چای سرو شده و به طور معمول مصرف می شود، فقط به دلیل ناتوانی در سیر کردن یا رفع گرسنگی باعث پرخوری فرد می شود. با گذشت زمان، این ممکن است به معنای افزایش وزن و مشکلات سلامتی مرتبط با آن باشد.
چربی های ترانس و روغن های بد
بیشتر بیسکوئیت های آماده حاوی چربی های ترانس و روغن های هیدروژنه هستند که به سلامت قلب شما آسیب می رسانند. چنین چربی هایی سطح کلسترول بد خون شما را افزایش می دهند در حالی که سطح کلسترول خوب را کاهش می دهند. افزایش سطح کلسترول بد باعث چندین بیماری قلبی و حتی سکته می شود. مصرف مداوم بیسکویت های حاوی این چربی های بد ممکن است منجر به مشکلات شدید قلبی و عروقی شود، حتی اگر در مقادیر کم مصرف شود.
اسیدیته و مشکلات گوارشی
چای حاوی تانن است که باعث افزایش اسیدیته معده می شود. نوشیدن چای با بیسکوئیت های غنی از کربوهیدرات که حاوی قند و آرد تصفیه شده بالایی هستند ممکن است مشکلات گوارشی مانند رفلاکس معده، نفخ و سوء هاضمه را بدتر کند. افرادی که به طور منظم از چنین بیسکوئیت های پر کربوهیدرات و قند همراه با چای استفاده می کردند، در اسیدهای معده دچار عدم تعادل می شدند که هضم غذا را دشوارتر می کرد و باعث درد معده می شد.
سوء جذب
مصرف بیش از حد چای ممکن است در جذب مواد معدنی مانند آهن و کلسیم اختلال ایجاد کند. چای حاوی تانن هایی است که می تواند این مواد معدنی را به هم متصل کند و در نتیجه بدن قادر به جذب کافی از آن ها نیست و به مرور زمان باعث کمبود آن می شود. نوشیدن چای همراه با بیسکوئیت های غنی از قند به طور کامل عاری از مواد مغذی است.
پرخوری بی فکر
نوشیدن چای اغلب مربوط به رویدادهای اجتماعی یا زمان استراحت و اوقات فراغت است و در این مواقع فرد بدون توجه به تعداد بیسکوئیتی که مصرف می کند، تمایل به خوردن بیسکوئیت بیشتر دارد. از آنجایی که بیسکوئیت ها سیری طولانی مدت ایجاد نمی کنند، مصرف بیش از حد بیسکوئیت های همراه با کالری اضافی، شکر و چربیهای ناسالم آسان می شود.
افت شدید قند خون
بیسکوئیت حاوی مقدار زیادی قند و کربوهیدرات تصفیه شده است که بدن به راحتی آن ها را جذب می کند و باعث بالا رفتن سطح قند خون می شود. وقتی اوج گیری قند از بین میرود افتی شدید در پی می آید و باعث می شود فرد احساس خستگی و بد خلقی کند و همچنان مشتاق دریافت شکر بیشتر باشد. این الگو ممکن است در چرخه های بد غذایی ظاهر شود که تثبیت سطح انرژی یا حفظ یک رژیم غذایی متعادل را چالش برانگیز می کند.
مشکلات بهداشت دهان و دندان
بیسکوئیت ها ماهیتی چسبناک دارند و به دندان ها می چسبند و وقتی با قند موجود در چای ترکیب شوند، خطری برای ایجاد پوسیدگی دندان و سایر مشکلات دندانی ایجاد می کنند. قند موجود در چای و بیسکوئیت، باکتری های مضر موجود در دهان را تغذیه می کند که منجر به تشکیل پلاک، حفره ها و بیماری های لثه می شود.
جایگزین های سالم تر از چای و بیسکوئیت
چای و بیسکوئیت ترکیب غذایی قدیمی و نوستالژیک است که پدران ما نیز آن را صرف می کردند و از این نظر بیشتر ما را به یاد سال های گذشته می اندازد، اما امروزه برای کاهش مضرات مصرف توامان چای و بیسکوئیت به چند گزینه بسیار سالم تر برای لذت بردن از زمان استراحت در دفتر کار یا منزل نیاز داریم.
آجیل و دانه ها: برای کنار گذاشتن چای هیچ گزینه ای بهتر از پر کردن جیبهایتان با مقداری آجیل و دانه ها که مملو از چربی های سالم، فیبر و پروتئین هستند، وجود ندارد.
میوه تازه: یک میوه تازه مانند سیب، موز یا انواع توت ها را برش دهید، شیرینی طبیعی را با مواد مغذی، اما بدون شکر اضافه شده و چربی های ناسالم همراه با بیسکوئیت، سرو کنید.
کراکرهای غلات کامل: از کراکرهای سبوس دار به جای بیسکوئیت برای تامین فیبر و انرژی پایدار استفاده کنید.
تنقلات خانگی: اگر عاشق بیسکوئیت هستید، تنقلات خانگی بهترین راه جایگزین کردن آن است. با استفاده از غلات کامل و عسل و روغن نارگیل نسخه های سالم تری از تنقلات را در خانه تهیه کنید.