یک مطالعه جدید نشان می دهد که مصرف شکلات تلخ ممکن است به طور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.
محققان دریافتند افرادی که هر هفته ۱۵۰ گرم از هر نوع شکلاتی می خورند، ۱۰ درصد کمتر در معرض دیابت قرار دارند، اما افرادی که حداقل پنج وعده شکلات تلخ در هفته مصرف می کنند، ۲۱ درصد کمتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
این مطالعه که در مجله BMJ منتشر شد، داده های پزشکی بیش از ۱۹۲ هزار بزرگسال را در خصوص مصرف شکلات در رژیم غذایی مورد بررسی قرار داد. برخلاف مطالعات قبلی، این تحقیق به جای اینکه هر دو نوع شکلات را با هم ترکیب کند، شکلات تلخ و شکلات شیری را مقایسه کرد.
در حالی که شکلات تلخ و شیری دارای کالری مشابهی هستند، شکلات تلخ دارای محتوای کاکائوی غنی تری است.
پژوهشگران می گویند: «ما معتقدیم محتوای کاکائو، تفاوت عمده ای است که به ارتباط افتراقی بین شکلات و دیابت کمک می کند. مصرف شکلات تلخ ممکن است در دراز مدت با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ همراه باشد، اما شکلات شیری چنین فوایدی یا مشابه آن را ندارد.»
در تجزیه و تحلیل اولیه ی ۱۹۲هزار و ۲۰۸ شرکت کننده که هر نوع شکلاتی خوردند، مشخص شد که حدود ۱۹ هزار نفر در طول تحقیق به دیابت نوع ۲ مبتلا شده بودند. این خطر در مقایسه با افرادی که شکلات مصرف نمی کردند، تقریباً ۱۰ درصد کمتر بود. با این حال، هنگامی که تجزیه و تحلیل ثانویه، در خصوص ارزیابی مصرف شکلات تلخ انجام شد، درصد سلامتی در گروهی که شکلات تلخ می خوردند، بیشتر بود. در این تحلیل، هیچ مزیت قابل تشخیصی حاصل از مصرف شکلات شیری وجود نداشت.
محققان، با نگاهی به داده های ربع قرن، دریافتند که شیوع دیابت نوع ۲ در افرادی که پنج وعده شکلات تلخ در هفته می خوردند، کمترین میزان را داشت.
به دنبال شکلات تلخ با درصد بالاتر باشید
ارتباط بین شکلات تلخ و کاهش خطر دیابت نوع ۲ ممکن است به علت وجود ترکیبات گیاهی به نام پلی فنول در این ماده باشد که خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند.
جامدات کاکائو حاوی بیشتر پلی فنولهای شکلات است. بسته های شکلات تلخ به شما می گویند که چند درصد از محصول از مواد جامد کاکائو تشکیل شده است.
جامدات خشک کاکائو اجزای تشکیل دهنده دانههای کاکائو هستند. شکلات تلخ ممکن است چندین برابر بیشتر از شکلات شیری حاوی مواد جامد کاکائو باشد، به این معنی که پلی فنولهای بیشتری در شکلات تلخ با درصد بالاتر وجود دارد.
محققان بر این باورند که این پلی فنول های موجود در شکلات تلخ به بهبود حساسیت به انسولین و بهبود عملکرد انسولین در بدن کمک می کنند و از این طریق سطح قند خون را مدیریت و تنظیم می کنند.
محققان افزودند: «مصرف فرآوردههای کاکائویی با فلاوانول بالا در بهبود مقاومت به انسولین در میان افراد دارای اضافه وزن و چاقی، افزایش سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا و کاهش فشار خون در بیماران دیابتی نقش دارد.»
شکلات تلخ چاق کننده نیست
این مطالعه جدید، مصرف شکلات شیری را با افزایش وزن در طولانیمدت مرتبط دانست؛ که همین موضوع به نوبه خود می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد.
به گفته محققان، شکلات های پرچرب و قندی مانند شکلات شیری یا شکلات سفید، در صورت مصرف بیش از حد می توانند به افزایش وزن و افزایش سطح قند خون بینجامند؛ که این موارد از ریسک فاکتورهای ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.»
پلی فنولهای موجود در شکلات تلخ می توانند نحوه متابولیسم بدن در خصوص قند و چربی را تغییر دهند؛ در نتیجه افزایش وزن را نفی کرده و به کاهش ریسک فاکتورهای بیماری قلبی متابولیک هم کمک کنند.
یافته های کلی نهایی این پژوهش نشان می دهد که افزایش مصرف شکلات تلخ با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است. در مقابل، افزایش مصرف شکلات شیری در طولانیمدت با افزایش وزن همراه است.