همیشه این نگرانی در مورد مصرف تخم مرغ عسلی (نیم پز) یا سس های سفید یا برخی دسرها و ترکیباتی که در آن از تخم مرغ خام استفاده می شود، وجود داشته که چگونه می توان به روش خانگی تخم مرغ را سالم سازی کرد تا از خطر باکتری های احتمالی تخم مرغ خام یا نیم پز در امان ماند.
معمولا در صنعت، سفیده و زرده از پوسته تخم مرغ، جدا و در فرآیند دمایی پاستوریزه و جداگانه بسته بندی و عرضه می شوند. اما روشی خانگی وجود دارد که می توان تخم مرغ را بدون این که از پوسته اش در آوریم، پاستوریزه کنیم که در آن صورت می توان از تخم مرغ به صورت خام نیز در غذاها استفاده کرد!
روش پاستوریزه کردن تخم مرغ در خانه
تعدادی تخم مرغ سالم و بدون ترک را انتخاب کنید. آن ها را در یک قابلمه تمیز ترجیحا یک لایه، بچینید. به اندازه ای آب تمیز اضافه کنید که حداقل ۲-۳ سانتی متر روی سطح تخم مرغ ها را بپوشاند. قابلمه را روی حرارت قرار دهید و با استفاده از یک دماسنج دقیق مواد غذایی، دمای آب را تدریجا و به ملایمت به ۶۰ تا ۶۱ درجه سانتی گراد برسانید.
این مرحله نیاز به دقت بالا دارد. با رسیدن به این دما، حرارت را کم کنید تا دما برای ۵ تا ۱۰ دقیقه در محدوده ۶۰-۶۱ درجه ثابت بماند. در این زمان، حرارت به داخل تخم مرغ نفوذ کرده و سالمونلا را بدون پخت کامل، غیرفعال می کند. این دما و زمان، تعادلی بین ایمنی و حفظ کیفیت است. پس از اتمام زمان، تخم مرغ ها را با احتیاط از آب داغ خارج و فوراً داخل یک ظرف آب سرد یا آب یخ قرار دهید تا پخت متوقف شود.
سخن پایانی
ممکن است سفیده تخم مرغ پاستوریزه نسبت به تخم مرغ های خام، کمی مات تر به نظر برسد. این به دلیل دناتوراسیون پروتئین حساس به حرارت در این دماست. این تغییر جزئی معمولاً بر ارزش تغذیه ای یا خواص عملکردی تخم مرغ تأثیر چشمگیری ندارد.
تخممرغهای پاستوریزه با پوسته سالم را می توانید پس از خشک شدن کامل، مانند تخم مرغ معمولی، برای حدود ۳ تا ۵ هفته در یخچال (دمای ۴ درجه سانتی گراد) نگهداری کنید. اگر تخم مرغ پاستوریزه شکسته شده باشد، مایع تخم مرغ را در ظرف شیشه ای تمیز و استریل با درب بسته در یخچال نگهداری و بهتر است آن را حداکثر یک هفته با رعایت بهداشت کامل، مصرف کنید.