اگر چه با شنیدن اسم قطب جنوب اولین چیزی که به ذهن ما می رسد قله های سراسر یخ و برف است اما این محیط طاقت فرسا مکان زندگی گونه های از جانوران است؛ گونه هایی که ما تنها تعدادی از آن ها همچون فوک و پنگوئن را می شناسیم. اما اکنون زمان شناختن یکی از عجیب ترین جانوران این قاره فرارسیده است.
مگس ریزه بدون بال جنوبگان (Belgica antarctica) که طول آن تنها ۲-۶ میلی متر است، یکی پر جمعیت ترین گونه هایی است که تمام سال را در جنوبگان می گذراند. این مگس نه تنها مانند دیگر مگس ها غذای خونی نمی خورند، بلکه نیش نمی زنند و حتی پرواز هم نمی کنند. این جانوران میلی متری باله ای خود را به عنوان یک استراتژی بقای قابل توجه در برابر بادهای فوق العاده شدید این منطقه قطبی ازدستداده اند.
در عوض مگس ریزه بدون بال جنوبگان می تواند تا -۱۵ درجه سانتیگراد (۵ درجه فارنهایت) را تحمل کند، همچنین می تواند تا ۷۰ درصد از مایعات بدنش را از دست بدهد و یک ماه بدون اکسیژن دوام بیاورد. آن ها در زمستان با تجمع قند به عنوان یک ضد یخ طبیعی و کم آب شدن برای جلوگیری از تشکیل بلوره های یخ در داخل سلول های خود، زندگی در این محیط را امکان پذیر می کند.
جنوبی ترین گونه حشره جهان حتی پس از یخ زدن می تواند تا ۹ ماه زنده بماند. ۲ سال طول می کشد تا این موجود کوچک، چرخه زندگی کامل خود را تکمیل کند. البته آن ها بخش عمده زندگی خود را بهعنوان لارو سپری می کند و این لاروها بیشتر باکتری ها، خزه جلبک ها و مدفوع پنگوئن ها را می خورند.
ژوهش ها نشان داده است که این لاروها با گرم ماندن نسبی زیر پوشش برف، می توانند در محدوده ای از افت دما زنده بمانند و برای محافظت از خود از فرایند خاصی استفاده کنند.
اگر چه ممکن است تعدادی از گونه های جانوری تاکنون در برابر شرایط قطب جنوب مقاومت کرده و برای ادامه بقا تلاش کنند اما واضح است که این شرایط در حال تغییر است. پژوهش های انجام شده حاکی از آن است که این حشره از ابتدا در جنوبگان بوده و توانسته در این قاره زنده بماند؛ بنابر این نمونه خوبی برای مطالعه تاریخ قطب جنوب و همچنین واکنش این قاره نسبت به تغییرات آب و هوایی است.
منبع: خبر آنلاین